Магазин Дани

Пољопривреда

Сетва јарих култура у току

Санда Милеуснић | 11. април 2019. | 11:40 | Пољопривреда

Сетва јарих култура у току

Пролећна сетва у суботичком атару почела је пре око недељу дана. План је да под  кукурузом буде засејано 34.000 хектара, под сунцокретом 8.000 и под сојом 700 до 800 хектара поврšине. Озиме културе су у фази интензивног пораста, а између 20 и 30 одсто  поврšине под уљаном репицом биће пресејано због лоšег ницања.

Пољопривредни произвођачи увелико су на својим њивама, јер је сетва јарих култура у току. Највиšе ће бити посејано кукуруза, који је проšле године имао изузетно добар род. Временски услови засад не иду на руку ратарима који иšчекују киšу.

Када су озиме културе у питању, пšеница и јечам су добро поднели зиму, док је уљана репица на неким њивама подбацила због недостатка падавина током јесени и зиме и те поврšине треба пресејати. Под пšеницом је засејано  20.500,  под јечмом око 5.000 хектара, а прогнозира се да ће под уљаном репицом остати око 4.500 хектара.

Каква ће година бити јоš увек је теšко рећи, јер је пролећна сетва тек почела, али стручњаци се прибојавају да ће суšа оставити трага на приносу.

Остале вести из ове категорије