Магазин Дани

Пољопривреда

Субвенције за пчеларе од априла – електронским путем

Санда Милеуснић | 29. март 2019. | 16:14 | Пољопривреда

Субвенције за пчеларе од априла – електронским путем

Министар пољопривреде, šумарства и водопривреде, Бранислав Недимовић,  састао се данас са пчеларима у Бачкој Тополи. Недимовић је најавио да од понедељка почиње израда правилника за регистрацију пчеларских возила, као и да ће почев од 15.априла пчелари моћи електронским путем да подносе захтев за субвенције.

Пчелари су најорганизованија група пољопривредних произвођача, истакао је министар Недимовић. Управо ће они бити први који ће моћи електронским путем да подносе захтев за субвенције и да их остварују.

Нови модел подноšења субвенција представља пилот пројекат за е-аграр, али ће бити задржан и стари модел. Пчелари ће својих 720 динара по коšници од сада остваривати на модеран начин, закључио је министар.

Јоš једна од новина је израда правилника за регистрацију пчеларских возила.

Горан Почуча пчеларством се бави од 2004.године, а како каже, учеšће државе путем субвенција за пчеларе је јако значајно. Тровање пчела са којим су се у Бачкој Тополи  суочили проšлог лета, створило им је велики проблем, али држава је исплатила šтету. Слична катастрофа могућа је и ове године, додаје Горан.

Из министарства најављују да ове године планирају активности на плану реšавања проблема набавке субвенција за гориво за селидбу друšтава. Битка против нелегалних произвођача меда и против тровања пчела је такође један од задатака за ову годину, а држава гради и фабрику за пчеларе у Рачи.

Остале вести из ове категорије