Магазин Дани

Друштво

Пречистач тражи константно улагање

Маријана Толимир | 15. март 2019. | 14:23 | Друштво

Пречистач тражи константно улагање

И док већина градова у Србији тек сада гради постојења за прераду отпадних вода, Суботица одавно има пречистач. Ипак, због старости и напретка технологије, неколико пута је реконструисан, а последњи пут пре десет година. Град и ЈКП „Водовод и канализација“ улажу ви&сцарон;е од пола милиона евра у изградњу новог песколова, који би требало да буде пу&сцарон;тен у рад на јесен, а захваљујући КФВ пројекту за санацију језера Палић и Луда&сцарон;, биће одвојена средства и за унапређење рада пречистача.

Суботички пречистач пу&сцарон;тен је у рад давне 1974. године. Био је први у тада&сцарон;њој Југославији, и од тада ради без престанка.

Реконструисан је неколико пута - почетком деведесетих година, затим 2004, па 2009. године. Према речима надлежних у ЈКП „Водовод и канализација“, потребно је константно инвестиционо улагање, због чега су Град и предузеће издвојили средства за иградњу јо&сцарон; једног песколова ове године. Као &сцарон;то му само име каже, служи за одвајање песка, и потребно је да постоји резервни, уколико на постојећем дође до квара.

КФВ пројекат за санацију језера Палић и Луда&сцарон; предвиђа улагање у пречистач. Иако испуњава све стандарде Европске уније, који су знатно строжији, будући да се вода улива у језеро, додатним улагањима план је да се снизи ниво фосфора.&нбсп;

Град и Водовод су за нов песколов&нбсп; издвојили укупно 75 милиона динара, док ће се из средстава немачке КФВ банке издвојити око милион евра – делом за унапређење, делом за исрављање неких уских грла у процесу прече&сцарон;ћавања воде, попут дуплирање поједине опреме.

Остале вести из ове категорије