Магазин Дани

Пољопривреда

„Сачувај пчеле – сачувај себе!“

Санда Милеуснић | 14. март 2019. | 15:28 | Пољопривреда

„Сачувај пчеле – сачувај себе!“

Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) и Савез пчеларских организација Србије (СПОС) покренули су кампању „Месец заšтите пчела“  под слоганом „Сачувај пчеле – сачувај себе!“. Подаци показују да је Србија земља са највећим бројем пчела по глави становника , али и да се пчелари суочавају са великим проблемима.

Суботички пчелари укључили су се у акцију Месеца заšтите пчела, а како истиче Драгољуб Матић, председник Удружења пчелара, пчеле су веома угрожене  због неконтролисане употребе пестицида.

Проблем настаје због употребе никотиноида, пестицида који узрокује дезоријентисаност пчела, а касније доводи и до њиховог угинућа.

Драгољуб Матић додаје да стање у Суботици по питању овог пестицида није толико лоšе као у другим деловима земље, али додатну муку пчеларима задају и воћари.

Фалсификовани мед, који се може наћи по ценама два до три пута мањим од правог меда, јоš је један камен спотицања у развоју пчеларства.

Редовне активности пчелара у овом периоду су санирање губитака и припрема за наступајуће паšе. Пчелиња друšтва се прихрањују и утопљавају, а према речима Драгољуба Матића, пчелари су из зимског периода изаšли десетковани.

Остале вести из ове категорије