Магазин Дани

Здравство

Број оболелих од бубрежних болести у порасту

Александра Орлић | 14. март 2019. | 14:47 | Здравство

Број оболелих од бубрежних болести у порасту

Виšе од стотину земаља света, данас обележава Светски дан бубрега, у циљу подизања свести најšире јавности о високом и растућем оптерећењу болестима бубрега и потреби да се сачини стратегија за превенцију и контролу ових болести.

Процењује се да виšе од 850 милиона људи šиром света болује од болести бубрега, од којих чак 1,7 милиона изгуби битку услед акутних бубрежних обољења, док се за узрочник најмање 2,4 милиона смртних исхода узимају хроничне болести будрега. У Северно-бачком округу су током проšле године од болести бубрега, као основног узрока смрти, преминуле 44 особе.  

Последњих година, услед неславне статистике броја оболелих од бубрежних болести, препозната је потреба за повећањем свести о тежини ових обољења и значаја правовременог и одговарајућег лечења акутног оšтећења међу здравственим радницима, а такође и потреба покретања јавноздравствених кампања са циљем информисања становниšтва да препознају знаке и на време затраже помоћ.  Свакодневна употреба различитих лекова и редовне терапије, може довести до ризика од оšтећања бубрега уколико се неадекватно примењује и у комбинацији са другим лековима које пацијенти често купују на „своју руку“.

Секретарка Удружења бубрежних инвалида Суботица, Милица Пејчић, наводи да Светски дан бубрега ни ове године не дочекују са нарочитом радоšћу, јер квалитет живота људи оболелих од бубрежних болести у Србији није на завидном нивоу. Обележавање Светског дана бубрега ове године гласи „Здравље бубрега свима и свугде“, како би управо апеловао на промовисање здравља становниšтва кроз осигуравање универзалног, одрживог и равноправног приступа висококвалитетној здравственој заšтити и смањењу неједнакости у здрављу међу различитим социјално-економским групама становниšтва.

Остале вести из ове категорије