Магазин Дани

Пољопривреда

Новине у ангажовању сезонских радника

Санда Милеуснић | 13. март 2019. | 15:53 | Пољопривреда

Новине у ангажовању сезонских радника

Пољопривредници који ангажују сезонске раднике, од јануара ове године њихову пријаву и одјаву обављају  искључиво путем портала  www.сезонскирадници.гов.рс. Поводом ових новина у ангажовању сезонске радне снаге, у Регионалној привредној комори је одржана обука на којој је представљен нови електронски систем за пријављивање радника.

Закон који регулиšе ову област донет је у јуну проšле године, а примењује се од јануара. Њиме је поједностављен поступак ангажовања сезонских радника, па послодавци сада пријаву и одјаву обављају преко интернет портала.

Пореска управа ће на основу података унетих у евиденционој пријави сама подносити пореску пријаву у име послодавца и достављати налог за плаћање пореских обавеза послодавцу на име ангажовања радне снаге. Дневни износ обавезе по основу пореза и доприноса за једног радника износиће 303 динара.

Из Пореске управе поручују да је битна новина коју овај закон доноси и то да ће радници сада бити заšтићенији , тећи ће им радни стаж, а такође ће моћи да остваре и права из здравственог осигурања у случају повреде на раду и професионалне болести.

У Севернобачком управном округу има око 206.000 хектара обрадивих поврšина, а процењује се да се ангажује око 10.000 сезонских радника, истиче Дамир Војнић Тунић из Привредне коморе.

Из пореске управе најављују  да ће пољопривредници који нису информационо оспособљени да самостално поднесу пријаву имати помоћ у виду сервисних центара при локалним самоуправама. Од почетка примене портала пријављено је преко 2000 радника, а овакав начин ангажовања би требало да утиче и на смањење сиве економије.

Остале вести из ове категорије