Магазин Дани

Здравство

Уобичајени број интервенција Хитне медицинске помоћи

Нина Миланковић | 13. март 2019. | 14:12 | Здравство

Уобичајени број интервенција Хитне медицинске помоћи

Променом времена није повећан број позива и интервенција, поручују из  Службе хитне медицинске помоћи у наšем граду. Пацијенти дневно барем 300 пута позову хитну помоћ, а многе од тих позива упућују грађани који желе да добију савет лекара.

Помоћ Службе хитне медицинске  помоћи протеклих дана најчеšће су затражили хронични болесници, за које је најважније да редовно узимају прописану терапију, уз корекцију  терапије ако за то постоји потреба, напомиње  др Вања Вујиновић из Службе за хитну медицинску помоћ. У ризичне групе спадају мала деца, труднице, тинејджери, старије особе и особе код којих се јављају метеоропатске реакције којима се саветује умереност у свему, уравнотежена исхрана, редовна физичка активност и довољан унос течности.

Иако стандардно велики број позива није повећан у односу на раније године, пацијенти се све чеšће јављају у вези са стањима која нису животно угрожавајућа, као šто су благо повиšена телесна температура, алергијске реакције блажег типа, гастроинтестиналне тегобе и симптоми прехладе и грипа.  Због тога из Службе  хитне медицинске помоћи саветују пацијенте да се током лечења прво обрате  изабраном лекару ради дијагностике и лечења.

У протеклој недељи хитна медицинска помоћ је на терену указана преко 240 пута.  С обзиром на то да хитну помоћ у Суботици пружају две екипе лекара, веома је важно да се грађани обрате овој служби искључиво  када су у питању хитна стања.

Остале вести из ове категорије