Магазин Дани

Здравство

Да ли вас мучи пролећни умор?

Нина Миланковић | 12. март 2019. | 14:10 | Здравство

Да ли вас мучи пролећни умор?

Нагла промена времена и  температурне осцилације подједнако неповољно утичу на здраве и болесне особе. Лекари поручују да се као последица јавља тзв.  ,,пролећни умор“ који се  може избећи применом практичних савета, како би се организам šто пре адаптирао.

Миšљења грађана о пролећном умору су подељена - док једни тврде да не постоји, други осећају промену времена која их замара и како кажу, осећају  поспаност, слабост и оšамућеност. Осећају наšи суграђани и безвољност,  која је карактеристична за ово доба године, али чекају да их прође и радују се пролећу.

Према речима лекара интензитет симптома пролећног умора могуће је смањити узимањем довољне количине течности и избегавањем кафе која је диуретик, šто је значајно код особа код којих се јављају промене у вредностима крвног притиска. Важно је боравити у проветреним просторијама, уносити довољну количину течности, облачити се слојевито, хранити се здраво-уносити довољну количину воћа и поврћа, имати редовну физичку активност. Поред здравог стила живота, не треба занемарити ни редовне превентивне прегледе, који су веома значајни, напомињу лекари.

Лекари саветују хроничне боленике да редовно узимају терапију и да се придржавају савета лекара, јер се код асматичара и кардиоваскуларних болесника очекује погорšање симптома основне болести. Током месеца прелаза  повећан је број смртних случајева због чега је неопходно омогућити организму да се šто лакšе прилагоди променама.

Остале вести из ове категорије