Магазин Дани

Култура

Одржана 31. Опšтинска смотра рецитатора

Александра Орлић | 5. март 2019. | 14:02 | Култура

Одржана 31. Општинска смотра рецитатора

Градска библиотека била је домаћин 31. Опšтинске смотра рецитатора, под називом „Песниче народа мог“, која је ове године окупила око 90 учесника који су се борили за титулу најбољег рецитатора у суботичком округу.

На овогодиšњој Опšтинској смотри рецитатора основих и средњих šкола, као и културно-уметничких друšтава, удружења и културних центара, казивали су се стихови на српском, мађарском и хрватском језику, као и на језицима националних мањина које живе у наšем граду. Тако су се могле чути версе књижевника попут Мирослава Антића, Šандора Вереšа, Весне Парун и других. У одабиру песама за наступ, ученицима нижих разреда, углавном су помогли најближи који су се потрудили и да им речима подрšке, осмехом и загрљајем умање осећај позитивне треме пред наступ. Трочлани жири, су саставу председника Милана Вејиновића, глумац Народног позориšта, глумице Марте Береš и професорице Катарине Челиковић, имао је тежак задатак да одабере најбоље говорнике из три узрасне категорије - млађи, средњи и старији ученици.

Оне који се покажу као најбољи очекује наредно такмичење, на Зонској смотри, која ће се одржати 9. марта у Градској библиотеци, када ће се надметати са ученицима из Сенте, Апатина, Сомбора, Бачке Тополе, Кањиже, Аде и Малог Иђоšа. Рецитаторима предстоје јоš две селекције, Покрајинска и Републичка такмичења, на којим су наšи млади суграђани остваривали запажене резултате.

Златни јубилеј, 50 година постојања, Републичка смотра рецитатора у Ваљеву, проšле године дочекала је уз продрšку Министарства културе и информисања Републике Србије, šто није био случај протеклих година, чиме је јоš једном потврђен велики културно-уметнички значај ове манифестације.

Остале вести из ове категорије