Магазин Дани

Друштво

Живот кроз објектив миграната у Србији

Маријана Толимир | 5. март 2019. | 10:31 | Друштво

Живот кроз објектив миграната у Србији

Фотографије које су начинили мигранти сме&сцарон;тени у Прихватном центру у Суботици током двомесечне радионице,угледале су светлост дана – оне најбоље изложене су у Савременој галерији. Укупно двадесет полазника, који су уз надзор ментора учили основе професионалне фотографије, забележили су емоције и сегменте из своје свакодневице.

Тренутак у ком су овде и сада, детаљи из живота ухваћени кроз објектив миграната. &нбсп;Црно-бела фотографија жене, чије се лице не види, али оставља посматрачу да наслути колика је брига мори. Десетогоди&сцарон;њи Абед из Авганистана аутор је потрета, а жена са слике је његова мајка.

Склопљене дечје &сцарон;аке које држе огуљену мандарину. И ову фотографију начинила је тек не&сцарон;то старија девојчица. Дванаестогоди&сцарон;ња Маса, каже да је она у породици задужена за фотографисање, па су тако забележени сви моменти на те&сцарон;ком путу који су про&сцарон;ли од Авганистана до Србије.

И аутори осталих радова су углавном деца и млади, а са њима је током два месеца радио Славен Габрић, који их је учио основама професионалне фотографије.

Изложбени опус под називом „Живот кроз објектив миграната у Србији“ састоји се од 40 фотографија које је су начинили мигранти који привремено бораве у Прихватном центру у Суботици. Већина аутора ви&сцарон;е није овде, јер су наставили пут према Западној Европи.

Радионице професионалне фотографије организовала је Међународна организација за миграције уз подр&сцарон;ку Европске уније.

Остале вести из ове категорије