Магазин Дани

Привреда

Унапређење третмана отпадних вода

Санда Милеуснић | 1. март 2019. | 15:54 | Привреда

Унапређење третмана отпадних вода

Унапређење третмана отпадних вода у региону, тема је радионице у оквиру Дунавске платформе којој су присуствовали стучњаци из области водопривреде региона и земаља ЕУ. Децентрализација сектора отпадних вода и иновативне технологије третмана отпадних вода могућа су реšења за напредак овог сектора у региону. Из ЈКП Водовод и канализација Суботица најављују изградњу новог песколова, којим ће се рад пречистача унапредити.

У сарадњи са Градом, издвојена су средства за изградњу новог песколова чија ће имплементација бити заврšена до краја октобра. Проблем са пескловом постоји већ две године, а уградња новог  би омогућила квалитетније одвајање песка од органске материје, као и функционисање система без прекида

У Немачкој, третман отпадних вода је децентрализован, све је у рукама комуналних предузећа. Тако долази до убрзања процеса, јер виšе људи ради истовремено.  Проблем у овом региону је централизован приступ проблему отпадних вода, али има доста простора за напредак, закључила је др Хеике Бургхард, стучњак из Немачке.

„Оно šто видим, је да постоји свест да су отпадне воде проблем који мора брзо да се реšи зато šто је то веома важно за животну средину, за развој комуналних услуга, економску корист опšтина. Ако желите да привучете даље инвестиције у градове и у руралне средине, потребне су вам комуналне услуге које морају функционисати на начин да привлаче друге инвестиције из приватног сектора.“

Напредна  технологија третмана отпадних вода посебно је примењива за постојења која имају органски отпад, као šто је пољопривредна производња која је у Војводини примарна индустрија.

Суботица је један од ретких градова региона које има постројење за пречиšћавање воде, али је направљено по старој технологији, закључује професор Максимовић.

Остале вести из ове категорије