Магазин Дани

Здравство

Опрез са нерегистрованим лековима

Санда Милеуснић | 5. фебруар 2019. | 15:53 | Здравство

Опрез са нерегистрованим лековима

Протеклих недеља, у šтампаним медијима су се појавили написи о модафинилу,  који се популарно назива „студентском дрогом“, јер га користе студенти у време испитних рокова, како би побољšали концентрацију и одржали стање будности. У Србији није регистрован као званичан лек и не може се наћи у легалном промету.

Модафинил подиже будност организма и на тај начин делује стимулативно. Сматра се да је највиšе злоупотреба овог лека међу студентима који га користе како  би побољšали резултате учења, док га неки сврставају у групу интелигентних лекова.

С обзиром на то да му је примарна намена лечење врло озбиљних поремећаја, није пропоручљиво да га користе младе и здраве особе.

У земљама где је регистрован, модафинил се користи у терапеутске сврхе, за лечење нарколепсије, опструкционе апнеје и код особа које раде у сменама и којима је то неопходно за нормално функционисање. Дозирање и дужина употребе овог лека у таквим случајевима је под строгим надзором лекара.

Најчеšће контраиндикације неконтролисане употребе ове супстанце су главобоља и  мучнина, а може се јавити и анксиозност, депресија и анорексија. Нарочито опасне последице могу бити поремећај срчаног ритма, тахикардија и хипертензија. Овај лек није регистрован у Агенцији за лекове и медицинска средства Србије.

Стручњаци напомињу да свако кориšћење лека без препоруке лекара, мимо препоручене дозе или дужине трајања представља његову злоупотребу, па се тако саветује да се медикаменти не узимају на своју руку, јер и најбезазленији лек, ако се не користи на правилан начин може изазвати нежељена дејства.

Остале вести из ове категорије