Магазин Дани

Здравство

Превенција кључна у борби против рака

Александра Орлић | 4. фебруар 2019. | 15:56 | Здравство

Превенција кључна у борби против рака
<п стyле="теxт-алигн: јустифy;">У Србији се годиšње у просеку дијагностикује око 36.000 нових случајева малигних болести, док од њих умре виšе од 20.000 људи. У Севернобачком округу,  током 2017. године од рака је умрло 608 особа. Ово је неславна статистика са којом дочекујемо Светски дан борбе против рака.

<п стyле="теxт-алигн: јустифy;">Када су у питању малигне болести, стање је алармантно у целом свету. Према најновијим проценама Светске здравствене организације и Међународне агенције за истраживање рака, у 2018 години, од рака је оболело 18,1 милион људи, а забележено је 9,6 милиона смртних случајева. Стручњаци истичу, превенција представља најефикаснији приступ у контроли малигних болести. Приближно на две трећине фактора ризика који су одговорни за настанак рака могуће је утицати, мењати их или их потпуно елиминисати. Чак 40% малигних болести може бити избегнуто избегавањем најпознатијих фактора ризика, а то су првенствено дувански дим, различите хемијске супстанце из животног и радног окружења, јонизујућа зрачења, неправилна исхрана, недовољна физичка активност и гојазност.

<п стyле="теxт-алигн: јустифy;">У Србији се спроводе национални програми за скрининг рака грлића материце,  дојке и дебелог црева, који ће, по проценама, у наредном периоду у значајној мери смањити оболевање и умирање од ових, иначе најчеšћих малигних болести. У плану је и нови Закон о заšтити становниšтва, по ком ће грађани који се не одазову на превентивне прегледе, у случају да оболе од малигних болести обухваћених скрининг програмом, морати да учествују  у троšковима лечења, све у циљу да се утиче на повећање свести појединца као и заједнице у борби против ове опаке болести.

Остале вести из ове категорије