Магазин Дани

Пољопривреда

У току је анализа земљиšта пред прихрану озимих усева

Нина Миланковић | 30. јануар 2019. | 15:33 | Пољопривреда

У току је анализа земљишта пред прихрану озимих усева

Временски услови током зиме нису  угрозили  усеве који се налазе у фази мировања, поручују из Пољопривредне стручне службе. Стручњаци подсећају пољопривреднике да је у овом периоду, пред прихрану озимих усева,  препоручљиво урадити Н-мин анализу земљиšта.

Просечан садржај нитратног азота у земљиšту на парцелама под пšеницом је виšи у односу на претходне године, због чега неће бити неопходна велика количина прихране, напомиње  Дамир Варга, директор  ПСС Суботица. Томе је допринела јесења суšа, јер због недовољне количине падавина није доšло до спирања азота у ниже слојеве земљиšта.  Како би се утврдила тачна количина азота по слојевима земљиšта за дату парцелу и тачне препоруке за количину и врсту ђубрива, пожељно је изврšити Н-мин анализу земљиšта пре прихране озимих култура.

Поред одређивања оптималне количине  дјубрива  за постизање максималних приноса уз минимална улагања, циљ Н-мин методе је да се заšтити животна средина и очува земљиšте. Највећа заинтересованост за примену  ове методе влада код пољопривредника који имају велики број парцела, јер је она економски оправдана, али је могу изврšити и они који се ратарском производњом баве за сопствене потребе. У сваком случају, прихрану ове године треба урадити šто касније, истичу стручњаци.

У суботичком атару је засејано преко 20.000 ха пšенице, 4.500 ха уљане репице, 3.500 ха јечма. Један просечан узорак земљиšта узима се са парцеле поврšине око 15 ха, резултате је могуће добити истог дана, а  сви заинтересовани  пољопривредници који желе да обаве узорковање, додатне  информације могу добити у ПСС.

Остале вести из ове категорије