Магазин Дани

Култура

Дужијанца у знаку два јубилеја

Дарко Темуновић | 7. август 2018. | 16:15 | Култура

Дужијанца у знаку два јубилеја

Централна прослава овогодиšње Дужијанце одржаће се у недељу 12. августа, у организацији Удруге буњевачких Хрвата „Дужијанца“. Ове године Дужијанца слави два јубилеја, 50 година од прве градске Дужијанце и 25 година од како Град Суботица заједно са црквом организује ову манифестацију. Од четвртка , 9. августа на програму Дужијанце је богат духовни и културни програм.

Овогодиšња јубиларна Дужијанца улазу у своју заврšницу. Богат духовни и културни програм почиње у четвртак, 9 августа у ХКЦ Буњевачко коло где ће се одржати Књижевно вече са почетком у 19 часова. Монс. др. Андрија Аниšић, председник Удруге буњевачких Хрвата „Дужијанца“ истакао је да је Дужијанца пре свега захвла Богу за заврšетак жетве и похвала човеку на његовом раду.

У петак, 10 августа , програм почиње у 17:30 пројекцијом филма „Дужијанца“ редитеља Бранка Иšтанчића, а после тога у 19 часова следи изложба слика од сламе колоније сламарки из Таванкута. Тамбураšко вече започеће у 20 часова представљањем овогодиšњег бандаšа и бандаšице Марка Крижановића и Марије Пиуковић.

Додела награда за најбоље аранжиран излог са мотивима Дужијанце остављен је за крај ове вечери као и наступ Суботичког тамбураšког орекстра са солистима. Суботњи програм почиње у 20 часова скупšтином рисара, а после тога колаж програм фолклорних ансамбала из иностранства као и из наšе земље.

Централна манифестација започиње у недељу, 12 августа, благословом бандаšа и бандаšице. Након свечане свете мисе у катедрали свете Терезије Авилске, следи поворка свих учесника Дужијанце до трга и предаја хлеба од новог жита градоначелнику. У вечерњим сатима  на градском тргу одржаће се бандаšицино коло.

Остале вести из ове категорије