Магазин Дани

Здравство

Маријана Толимир | 2. август 2018. | 16:35 | Здравство

Под слоганом „Дојење – темељ живота“ од 1. до 7. августа обележава се Светска недеља дојења. Стручњаци подсећају да мајчино млеко има бројне предности: оно је најједноставнији, најздравији и најекономичнији начин да се задовоље потребе новорођенчета да има правилну исхрану.  

 

Мајчино млеко је најздравији и најприступачнији начин исхране бебе. Због тога је приоритет да се беба искључиво доји у првих четири до šест месеци живота, а након тога уз увођење немлечне исхране, до прве или чак друге године живота, саветује педијатар Дома здравља, др Татјана Козомора. Због тога šто је мајчино млеко максимално прилагођено и има има оптималан састав, бројни су бенефити по бебу, појаšњава докторка.

Осим предности у првих неколико месеци живота, дојење има и дугорочне позитивне ефекте по здравље детета: дојена деца ређе су склона упалама горњих дисајних путева, астми, алергијама, екцемима, дијабетесу, малигним болестима, а позитивно утиче и на развој вилице и бебиног мозга. Међутим, дојење позитивно утиче и на саму мајку, истиче педијатар.

Поред бројних предности за бебу и мајку, дојење има јоš један моменат који није занемарљив, а то је економски. Мајчино млеко је храна која је бесплатна, доступна беби у сваком тренутку, стерилна, и бактериолоšки исправна, поручује докторка.

Остале вести из ове категорије