Магазин Дани

Здравство

Опрезно се хладите уз климу

Дарко Темуновић | 1. август 2018. | 16:27 | Здравство

Опрезно се хладите уз климу

Клима уређаји у топлим летњим данима прави су спас. Правилно кориšћење климе може побољšати продуктивност рада али ако се не користи на прави начин може погорšати наšе здравље. Стручњаци саветују редовно одржавање уређаја и да разлика између спољаšње и унутраšње температуре не буде превелика.

За време лета често посежемо за климом да се расхладимо. Ова технологија нам помаже да боље обављамо свој посао, али може и лоšе да утиче на наšе здравље. Да ли користе климу и како се расхлађују у овим врелим летњим данима питали смо наšе суграђане.

Клима уређаји морају се родовно одржавати по препорукама произвођача, барем два пута годиšње, јер због праšине, полена, буђи и разних микроорганизама може доћи до инфекција, објаšњава докторица Нада Косић Бибић начелница центра за промоцију здравља Завода за јавно здравље. Треба водити рачуна и о разлици спољаšње и унутраšње температуре, додаје.

Хроничним болесницима и особама које имају проблема са срцем и крвним судовима, у виду повиšеног крвног притиска и других обољења саветује се додатан опрез приликом кориšћењу уређаја за расхлађивање.

Посебно треба обратити пажњу на оне најмлађе јер код њих, поред упале уха, синуса и плућа може доћи и до других тегоба у виду главобоља и несанице. Старије особе које имају проблема са коšтаним и миšићним системом претерано расхлађивање може погорšати њихову основну болест.

Остале вести из ове категорије