Магазин Дани

Здравство

Опрезно се хладите уз климу

Дарко Темуновић | 2. август 2018. | 16:27 | Здравство

Опрезно се хладите уз климу

Клима уређаји у топлим летњим данима прави су спас. Правилно коришћење климе може побољшати продуктивност рада али ако се не користи на прави начин може погоршати наше здравље. Стручњаци саветују редовно одржавање уређаја и да разлика између спољашње и унутрашње температуре не буде превелика.

За време лета често посежемо за климом да се расхладимо. Ова технологија нам помаже да боље обављамо свој посао, али може и лоше да утиче на наше здравље. Да ли користе климу и како се расхлађују у овим врелим летњим данима питали смо наше суграђане.

Клима уређаји морају се родовно одржавати по препорукама произвођача, барем два пута годишње, јер због прашине, полена, буђи и разних микроорганизама може доћи до инфекција, објашњава докторица Нада Косић Бибић начелница центра за промоцију здравља Завода за јавно здравље. Треба водити рачуна и о разлици спољашње и унутрашње температуре, додаје.

Хроничним болесницима и особама које имају проблема са срцем и крвним судовима, у виду повишеног крвног притиска и других обољења саветује се додатан опрез приликом коришћењу уређаја за расхлађивање.

Посебно треба обратити пажњу на оне најмлађе јер код њих, поред упале уха, синуса и плућа може доћи и до других тегоба у виду главобоља и несанице. Старије особе које имају проблема са коштаним и мишићним системом претерано расхлађивање може погоршати њихову основну болест.

Остале вести из ове категорије