Магазин Дани

Пољопривреда

Високе температуре тешко подносе и животиње

Дарко Темуновић | 31. јул 2018. | 16:17 | Пољопривреда

Високе температуре тешко подносе и животиње

Високе температуре као и нагле промене времена лоше утичу на домаће животиње.  Због тога се мора обезбедити адекватна исхрана и одређени услови смештаја, кажу стручњаци.

Велике осцилације у времену домаће животиње лоше подносе. Ипак много боље реагују када су промене са високих на ниске температуре, иако је то релативно, рекла је Бранислава Пантелић саветодавац Пољопривредне стручне службе.

Лош утицај врућине на домаће животиње огледа се и кроз смањену продуктивност, репродукцију и исхрану. Животиње треба хранити волуминозном и влажном храном и никако конзервисаном, као што је силажа јер тада животиња користи велике количине енергије за варење, а не за остале потребе организма па долази до прегревања.

Животиње различито подносе високе температуре. Најмање су осетљиви коњи јер се обилно зноје, док говеда  имају могућност знојења само у предњем делу тела, па може доћи до смањене продуктивности.

Да би помогли животињама да се изборе са високим температурама треба обезбедити адекватан смештај, објекти треба да су чисти са сувом простирком, добром вентилацијом и простором за испуст,  а препоручује се и садња ветрозаштитног појаса дрвећа како би се животиње заштитиле од јаких сунчевих зрака.

Остале вести из ове категорије