Магазин Дани

Пољопривреда

Високе температуре теšко подносе и животиње

Дарко Темуновић | 30. јул 2018. | 16:17 | Пољопривреда

Високе температуре тешко подносе и животиње

Високе температуре као и нагле промене времена лоšе утичу на домаће животиње.  Због тога се мора обезбедити адекватна исхрана и одређени услови смеšтаја, кажу стручњаци.

Велике осцилације у времену домаће животиње лоšе подносе. Ипак много боље реагују када су промене са високих на ниске температуре, иако је то релативно, рекла је Бранислава Пантелић саветодавац Пољопривредне стручне службе.

Лоš утицај врућине на домаће животиње огледа се и кроз смањену продуктивност, репродукцију и исхрану. Животиње треба хранити волуминозном и влажном храном и никако конзервисаном, као šто је силажа јер тада животиња користи велике количине енергије за варење, а не за остале потребе организма па долази до прегревања.

Животиње различито подносе високе температуре. Најмање су осетљиви коњи јер се обилно зноје, док говеда  имају могућност знојења само у предњем делу тела, па може доћи до смањене продуктивности.

Да би помогли животињама да се изборе са високим температурама треба обезбедити адекватан смеšтај, објекти треба да су чисти са сувом простирком, добром вентилацијом и простором за испуст,  а препоручује се и садња ветрозаšтитног појаса дрвећа како би се животиње заšтитиле од јаких сунчевих зрака.

Остале вести из ове категорије