Магазин Дани

Политика

Именовања в.д. директора изазвала расправу

Маријана Толимир | 17. јул 2018. | 14:32 | Политика

Именовања в.д. директора изазвала расправу

Именовања в.д. директора Туристичке организације Суботице и Савремене галерије изазвало је жустру полемику одборника, на редовном, 17. заседању Скупштине града. Док су одборници из редова опозиције изнели низ замерки на кадровска решења, позиција тврди да су мандати директора у обе установе истекли и да ће ускоро бити расписани конкурси.

 

На дневном реду свега шест тачака – прве четири изгласане су готово без расправе у првих 15 минута заседања. Готово два сата расправљало се о преостале две – именовању в.д. директора Туристичке организације града и Савремене галерије Суботица. Председник одборничке групе „За пристојну Суботицу“, Саша Вучинић са говорнице је замолио скупштинску већину да направи преседан и да се последња тачка не изгласа, будући да је, како је образложио, досадашња директорка Савремене галерије, Нела Тонковић,ту установу културе подигла на много виши ниво.

За опозиоциони Покрет грађанске Суботице, спорна су оба кадровска решења – и Алексадар Медаковић, нови в.д. ТОС-а, као и Блашко Арпад, који наслеђује Нелу Тонковић.

Градоначелник Богдан Лабан поручује: директорима су истекли мандати, именују се вршиоци дужности, ускоро ће бити расписани и конкурси, и то је сасвим нормална ствар – нема потребе да се од тога прави перформанс. Нела Тонковић остаје у Савременој галерији, где ће бити у истом тиму са новим директором, додаје Лабан.

Подршку именовању в.д. директора безрезервно су подржали и коалициони партнери – Савез војвођанских Мађара.

Иначе, расправу је обележило и скретање са дневног реда. Наиме, бивши одборник, а сада члан Кадровске комисије, Ђула Ласло, узбуркао је скупштинске страсти, када је изнео низ тешких речи за говорницом, пре свега да је у Суботици на делу „демађаризација“. За градоначелника Богдана Лабана, овакво понашање је крајње непримерено, и како је рекао, покренуће његову смену из Комисије, јер грађани не заслужују речник и понашање које вређа достојанство Скупштине града.

Остале вести из ове категорије