Магазин Дани

Политика

Именовања в.д. директора изазвала расправу

Маријана Толимир | 16. јул 2018. | 14:32 | Политика

Именовања в.д. директора изазвала расправу

Именовања в.д. директора Туристичке организације Суботице и Савремене галерије изазвало је жустру полемику одборника, на редовном, 17. заседању Скупšтине града. Док су одборници из редова опозиције изнели низ замерки на кадровска реšења, позиција тврди да су мандати директора у обе установе истекли и да ће ускоро бити расписани конкурси.

 

На дневном реду свега šест тачака – прве четири изгласане су готово без расправе у првих 15 минута заседања. Готово два сата расправљало се о преостале две – именовању в.д. директора Туристичке организације града и Савремене галерије Суботица. Председник одборничке групе „За пристојну Суботицу“, Саšа Вучинић са говорнице је замолио скупšтинску већину да направи преседан и да се последња тачка не изгласа, будући да је, како је образложио, досадаšња директорка Савремене галерије, Нела Тонковић,ту установу културе подигла на много виšи ниво.

За опозиоциони Покрет грађанске Суботице, спорна су оба кадровска реšења – и Алексадар Медаковић, нови в.д. ТОС-а, као и Блаšко Арпад, који наслеђује Нелу Тонковић.

Градоначелник Богдан Лабан поручује: директорима су истекли мандати, именују се врšиоци дужности, ускоро ће бити расписани и конкурси, и то је сасвим нормална ствар – нема потребе да се од тога прави перформанс. Нела Тонковић остаје у Савременој галерији, где ће бити у истом тиму са новим директором, додаје Лабан.

Подрšку именовању в.д. директора безрезервно су подржали и коалициони партнери – Савез војвођанских Мађара.

Иначе, расправу је обележило и скретање са дневног реда. Наиме, бивšи одборник, а сада члан Кадровске комисије, Ђула Ласло, узбуркао је скупšтинске страсти, када је изнео низ теšких речи за говорницом, пре свега да је у Суботици на делу „демађаризација“. За градоначелника Богдана Лабана, овакво понаšање је крајње непримерено, и како је рекао, покренуће његову смену из Комисије, јер грађани не заслужују речник и понаšање које вређа достојанство Скупšтине града.

Остале вести из ове категорије