Магазин Дани

Здравство

Грозница Западног Нила појавила се и овог лета

Маријана Толимир | 12. јул 2018. | 11:43 | Здравство

Грозница Западног Нила појавила се и овог лета

Вирус Западног Нила ни ове године није заобишао Србију. Према последњим подацима Института за јавно здравље Србије, код 11 особа је ово обољење потврђено, мада је број далеко већи, будући да се код већине не региструје, поручују стручњаци. У Севернобачком округу, још увек нема званично потврђених случајева.

Грозница Западног Нила је заразно обољење које се преноси уједом зараженог комарца. Сваког лета, још од 2012. године, региструје се у Србији, па и у Севернобачком округу. Ипак, у већини случајева, у чак 90 одсто заражених, ово обољење пролази без симптома, или са неспецифичним симптомима грипа, објашњава епидемиолог, др Небојша Бохуцки.

С обзиром на то да вирус преносе заражени комарци, најзначајније мере превенције су управо борба против комараца, каже наш саговорник.

Први случајеви грознице Западног Нила регистровани су још пре 80 година и то на афричком континенту, па отуда и назив овог обољења. Пре око педесет година проширио се и на Европу, затим и Америку, и данас је векторско обољење које се региструје у највећем броју земаља на свету.

Остале вести из ове категорије