Магазин Дани

Здравство

Грозница Западног Нила појавила се и овог лета

Маријана Толимир | 11. јул 2018. | 11:43 | Здравство

Грозница Западног Нила појавила се и овог лета

Вирус Западног Нила ни ове године није заобиšао Србију. Према последњим подацима Института за јавно здравље Србије, код 11 особа је ово обољење потврђено, мада је број далеко већи, будући да се код већине не региструје, поручују стручњаци. У Севернобачком округу, јоš увек нема званично потврђених случајева.

Грозница Западног Нила је заразно обољење које се преноси уједом зараженог комарца. Сваког лета, јоš од 2012. године, региструје се у Србији, па и у Севернобачком округу. Ипак, у већини случајева, у чак 90 одсто заражених, ово обољење пролази без симптома, или са неспецифичним симптомима грипа, објаšњава епидемиолог, др Небојšа Бохуцки.

С обзиром на то да вирус преносе заражени комарци, најзначајније мере превенције су управо борба против комараца, каже наš саговорник.

Први случајеви грознице Западног Нила регистровани су јоš пре 80 година и то на афричком континенту, па отуда и назив овог обољења. Пре око педесет година проšирио се и на Европу, затим и Америку, и данас је векторско обољење које се региструје у највећем броју земаља на свету.

Остале вести из ове категорије