Магазин Дани

Друштво

Дужијанца у знаку јубилеја

Редакција Дани | 10. јул 2018. | 16:07 | Друштво

Дужијанца у знаку јубилеја

Дужијанца ове године обележава три значајна јубилеја — 50 година откако је постала градска манифестација, 50 година такмичења рисара и 25 година прославе заврšетка жетве у заједничкој организацији Града и цркве.

Крај напорног рада у пољима и захвалност за хлеб од новог рода жита, вековима се обележавао у окриљу породице. 1911. године, овај обичај је пренет у цркву, а 1968. године, Дужијанца је постала градска манифестација. Од 1993. године, заједно је организују град и црква.

Јубилеји ће бити обележени свечаном академијом, 19. јула у Великој већници Градске куће. Но, пре тога, одржаће се 50. такмичење рисара, које је заказано за 14. јул, на њиви крај цркве Светог Јосипа Радника у Ђурђину. Програм почиње већ у 6 сати ујутру, окупљањем рисара, а оно šто је најинтересантније за посетиоце, рисарски доручак, предвиђен је за 8 сати, након чега ће  рисари одмерити снаге у ручном коšењу жита. Такмичиће се и кувари, у припреми таране, најмлађи ће учествовати у дечјим играма, а за културно-уметнички део програма, биће задужен фолклорни ансамбл ХКЦ „Буњевачко коло“.  За подне је предвиђено проглаšење најбољих рисара.

Укупан буджет за такмичење рисара износи 650.000 динара, од чега је 400.000 динара обезбедио Град, а 250.000 динара ресорни покрајински секретаријати.

Остале вести из ове категорије