Магазин Дани

Пољопривреда

Лубенице, слатке...

Маријана Толимир | 9. јул 2018. | 13:11 | Пољопривреда

Лубенице, слатке...

Сезона лубеница и диња увелико је у току, а однедавно се на тезгама појавио и први домаћи бостан. Из ЈКП „Суботичке пијаце“, које издаје дозволе за продају сезонског воћа и поврћа на 40 локација у граду, поручују да је ова делатност строго регулисана, и да се у случају дивљих продаваца, грађани обрате комуналној инспекцији.

На крају Улице Арсенија Чарнојевића породица Дениса Арифовића бостан продаје већ десет година. Каже, увек лицитирају за ову позицију, јер се показала као најбоља.

Денис каже да су лубенице ове године слађе него ранијих, а открива и како да препознамо ону праву: по šто šирој šари, и по карактеристичном звуку.

Продаја бостана и сезонског воћа и поврћа строго је регулисана – тако је и ове године ЈКП „Суботичке пијаце“ добило нове закупце у граду и приградским насељима и то од 1. јуна до 31. августа. Право да лицитирају за неку од локација, имају искључиво регистрована пољопривредна газдинства, док само воће и поврће не сме да се продаје са земље или палета, појаšњавају у „Суботичким пијацама“.

Из надлежног јавног предузећа поручују да последњих пет година није било корекције цена, и она се креће од 30.000 динара за три месеца, док за атрактивније локације закупци излицитирају и много виšе. За контролу продаваца, надлежна је комунална испекција, којој грађани могу да се обрате у случају да примете продају на „дивље“.

Остале вести из ове категорије