Магазин Дани

Култура

Најављен Главни програм Филмског фестивала

Редакција Дани | 9. јул 2018. | 11:29 | Култура

Најављен Главни програм Филмског фестивала

Јубиларни, 25. Фестивал европског филма (ФЕФ) Палић отвориће 14. јула италијански филм „Срећан као Лазаро“ Алис Рочвочер, добитнице награде за најбољи сценарио ове године у Кану, а на затварању 20. јула биће приказан контроверзни румунски филм „Не додируј ме“ Адине Пинтилије, добитнице Златног медведа у Берлину, најавио је селектор Главног програма Ненад Дукић на данаšњој конференцији за новинаре 9. јула у Комбанк дворани у Београду.

Директор ФЕФ-а Радослав Зеленовић изјавио је да је припремљен квалитетан и занимљив фестивал и изразио наду да ће остати упамћен као добар сусрет са оним šто је најзначајније у европској кинематографији у овом тренутку.

 

„Имамо виšе од сто филмова у 12 селекција. Главни програм објављујемо тек сада јер смо чекали да се заврšи фестивал у Карловим Варима, šто нам је донело и неке сасвим свеже филмове. Иначе је 90 посто програма раније закључено, а предфестивалски програми су већ у току. Очекујемо и стотинак гостију. Трудили смо се, као и до сада, да готово сваки филм представи неко од чланова екипе“, рекао је он.

 

„На страни тога имамо и публику и госте, стручну јавност и медије. Изостаје само онај део који би то требало званично да призна и да нас похвали. Као по правилу, пре вас примете напољу него у својој земљи. Поносни смо на награду за најбољи европски фестивал и на то šто смо други пут за три године добили подрšку Креативне Европе кроз потпрограм Медиа, први пут 43.000, а сада 46.000 евра“, казао је Зеленовић, додајући да се ФЕФ ове године реализује у финансијски бољим условима.

 

Директор је најавио да ће добитници награде „Александар Лифка“ Раде Šербеджија и Брајан Кокс бити 15. јула на Палићу. Šербеджија ће одржати и концерт у Суботици, док ће Кокс, поред конференције за медије, имати разговор са публиком. Изложба посвећена Милени Дравић биће отворена 17. јула, а ту су и филмске радионице и други пратећи садржаји.

Селектор Ненад Дукић истакао је да је Главни програм (два филма на отварању и затварању ван конкуренције и 12 филмова у такмичарском делу) репрезентативан када је реч о европској кинематогафији у првој половини ове године и да га карактериšу разноврсност и ангажман.

 

„Разноврсност се односи на редитељске поступке, одабир тема и присуство различитих кинематографија – великих попут француске и немачке, али и мањих, све до оних готово непостојећих или нама непознатих“, рекао је Дукић, напомињући да је у селекцији и један филм из Белорусије.

 

Дукић је нагласио да је основни критеријум при селекцији била синематичка вредност, а испоставило се да је већина одабраних филмова такође и ангажована и то на озбиљан начин. „Европски аутори очито осећају одговорност и потребу да говоре о важним темама Европе данас, од мигрантске кризе, преко социјалне кризе и то не само у земљама транзиције него и у оним развијеним, до кризе вредности у систему либералног капитализма“, изјавио је он.

 

Такмичарски програм почиње немачким филмом „Стyx“ Волфганга Фиšера. Помињући посебно белгијски филм „Девојка“ Лукаса Донта, добитника Златне камере у Кану и белоруски „Кристал“ Дарије Зук, који је премијеру имао у Карловим Варима, Дукић је изразио задовољство šто ће на ФЕФ-у бити приказано чак пет филмова са листе од десет номинованих за европску Лукс награду, која је објављена на крају фестивала у Карловим Варима.

Фестивалски жири главног такмичарског програма чине мађарска редитељка Илдико Ењеди, француски глумац Ибрахим Кома, литванска продуценткиња Иева Норвилиене, холандски редитељ Маринус Гротхоф и српска глумица Натаšа Нинковић.

 

На Палићу ће радити и ФИПРЕСЦИ жири у саставу Нина Спутнитсакаја (Русија), Масимо Леки (Италија) и Тончи Валентић (Хрватска).

 

Програмски директор ФЕФ-а Мирослав Могоровић осврнуо се на раније објављени такмичарски програм Паралеле и судари, који је селектовао Нил Јанг у сарадњи с њим, као и на Млади дух Европе.

 

Новитет је да ће у Паралелама и сударима међу 12 филмова два бити документарна. Могоровић је издвојио румунски филм „Мртва нација“ Радуа Жудеа, виšеструко награђивани грузијски „Страšна мајка“ Ане Урусадзе, као и мађарски „Цветна долина“ Ласла Чуја, управо награђен у Карловим Варима. Српски представник у овом програму биће „Бандити у потрази за мамом“ Косте Ристића.

 

Награде ће доделити ФЕДЕОРА жири у саставу Кјара Спањоли Габарди (Италија), др Маја Богојевић (Црна Гора) и Павлина Јелева (Бугарска).

 

„У прогаму Млади дух Европе желели смо да се фокусирамо на ауторе младе и по годинама, не само по духу, да прикажемо оно šто је ново, снажно и вибрантно у европском филму. Имамо одличну селекцију краткометражних филмова, а неки од њих приказиваће се и уочи пројекција у програму Паралеле и судари“, најавио је он, додајући да је новина и документарни програм који ће бити šири од еколоšких тема из досадаšњег Екодокса.

 

Могоровић је истакао и побољšање инфраструктуре. ФЕФ сада може да рачуна на две летње позорнице и један реновиран биоскоп, а догодине и на јоš једну затворену салу, šто ће омогућити увођење нових програма, попут селекције Великани европског  филма, са делима аутора који су превазиšли оквир такмичарског програма а заслужују да се њихови филмови  прикажу у својеврсној панорамској селекцији.

 

Илија Татић, директор Отвореног универзитета у Суботици, који је изврšни продуцент ФЕФ-а подсетио је да се од 1. јула реализује предфестивалски програм у Суботици, са селекцијама Палићки победници, омаж добитницима „Лифке“, Бест оф Еуропе.

 

„Нама су значајни и пратећи садржаји и то не само забавни него и едукативни. То су активности на које су Отворени универзитет и ФЕФ одавно оријентисани“, рекао је Татић наводећи радионицу Виктора Паза за младе филмске критичаре, као и сарадњу са фестивалом „Жигмунд Вилмоš“ из Сегедина – одржавање šколе филма за 20 полазника из Суботице и Сегедина.

 

Татић је најавио окупљање на Палићу представника фестивала из Линца, Севиље, Виљнуса и Котбуса, који имају сличан концепт и циљеве као ФЕФ, те је идеја да се умреже и заједно унапређују.

 

На јубиларном ФЕФ-у биће представљено допуњено издање књиге „Додир вечности“, о добитницима награде „Лифка“. Прву књигу, за 20. ФЕФ, написао је Небојšа Поповић, који је нажалост преминуо. О лауреатима из наредних пет година писао је Иван Аранђеловић.

 

Татић је додао да је буджет ове године 24,5 милиона динара и  захвалио на подрšци Министарству културе Србије, Покрајинском секретаријату за културу Војводине и Граду Суботици, прогаму Медиа Креативне Европе, као и пријатељима фестивала: организацији ГИЗ, Горком листу, Филмском центру Србије, Ауто кући Тасић и компанији Легенд.

 

Ове године поново ће бити организованог превоза за Палић из Београда и Новог Сада за све заинтерсоване посетиоце, од 15. до 20. јула.

 

Јубиларни, 25. Фестивал европског филма Палић, биће одржан од 14. до 20. јула на Палићу и у Суботици и приказаће стотинак релевантних европских наслова распоређених у 12 програмских целина: Главни такмичарски програм, Паралеле и судари, Млади дух Европе, Нови мађарски филм, Црноморска регија у фокусу, Омаж програм добитницима награде Александар Лифка, Омаж програм добитницима награде Ундергроунд Спирит, Еколоšки документарци, Класици на тргу, Бест оф Еуропе 2017, селекција филмова са фестивала „Жигмонд Вилмоš“ из Сегедина и Палић у Београду.

 

 

Остале вести из ове категорије