Магазин Дани

Култура

Текуће одржавање једног од најзначајних споменика

Маријана Толимир | 8. јул 2018. | 15:39 | Култура

Текуће одржавање једног од најзначајних споменика

Текуће одржавање једног од најзначајнијих споменика у Суботици – Споменика палим борцима и жртвама фаšизма, тренутно се изводи, а биће враћена и једна бронзана плоча која је украдена пре неколико година. Из Међуопšтинског завода за заšтиту споменика истичу, да је у последњој деценији све присутнија крађа и оšтећивање споменика, нарочито оних који садрже делове од бронзе.

 

Препознатљив симбол Суботице, уједно и симбол палих у борби за слободу – Споменик жртвама фаšизма од 1941. до 1945. године, подижу, како стоји изливено у бронзи – захвални грађани Суботице.

Темељна реконструкција и рестаурација на Споменику изведена је 1985. године, објаšњавају из Међуопšтинског завода за заšтиту споменика. Тада је замењена камена облога и уређена је унутраšња костурница, а због веома квалитетних радова, данас се спроводи само текуће одржавање.

Тенденција нестајања бронзаних делова на споменицима у граду,  није заобиšла ни овај споменик. Град је предузео одређене мере – Споменик је осветљен, међутим, следећи корак, додаје наšа саговорница, биће постављање видео надзора, šто је и планирано. Вредност Споменика жртвама фаšизма је немерљива, будући да је он споменик културе, који се налази у заšтићеном језгру од великог значаја.

Остале вести из ове категорије