Магазин Дани

Привреда

Траже смањење пореза и доприноса

Маријана Толимир | 27. јун 2018. | 16:05 | Привреда

Траже смањење пореза и доприноса

Смањење пореза и доприноса, повећање плата и спречавање одласка младих – теме су око којих су се окупили представници релевантих министарстава, Покрајине, стручне јавности и света бизниса, на округлом столу који су организовала удружења послодаваца из Суботице. Они упозоравају да је крајње време да се смање оптерећања привредника, šто би довело до раста плата, али и смањења сиве економије.

Док се буджет пуни, држава није заинтересована за смањење пореза и доприноса на плате, сматра Милан Јеринкић, председник Удружења послодаваца Суботице.  С друге стране, послодавци нису и не могу бити задовољни, наглаšава Јеринкић, јер су намети велики и троšкови привреде расту. Уколико би држава изаšла у сусрет привредницима, спремни су, додаје, да нето плате радника подигну, а реално би било, да са садАšњих 68 одсто, оптерећење буде 45 одсто.

Стручна јавност, пак, каже да проблем нису порези и доприноси, уколико имамо ефикасну државу. Таква држава новац претвара у јавна добра, чиме се стварају претпоставке за економски амбијент у којем би зараде расле на реалним основама.

Из суботичких удружења најављују да ће идеје пренети на Унију послодаваца Србије и да ће захтевати да се на ову тему организује округли сто у Београду.

Остале вести из ове категорије