Магазин Дани

Здравство

Потписивањем картице донора органа можете некоме спасити живот

Каролина Башић | 13. јун 2018. | 16:19 | Здравство

Потписивањем картице донора органа можете некоме спасити живот

Потписивање донорске картице органа или коштане сржи, представља један од најхуманијих чинова сваког појединца, јер је на тај начин могуће спасити нечији живот. Међу нашим суграђанима свест о важности ових картица се подиже, јер у односу на целу прошлу годину када их је било само 10, ове године је за само пет месеци  потписано 29 донорских картица.

Нашој суграђанки Мелинди Тот Демек прошле године пресађена је коштана срж, јер је оболела од леукемије. Одговарајући донор био је њен рођени брат, иако је, како каже, шанса да буде адекватан била само 25 посто. Она додаје да је операција прошла врло добро, а да за донора опасност не постоји и да нема посебног опоравка након захвата.

Мелинда каже да је њена мисија да у Суботици буде бар 100 донора коштане сржи, јер их има свега 44. Поређења ради, Немачка има 7 милиона донора, а наша земља само 7000. Осим донора коштане сржи којих је од ове године у нашем граду још петоро, након периода стагнације, у протеклих месец дана потписано је исто толико донорских картица органа, а током акције поводом Међународног дана сестринства, потписано је још девет картица.

Донорске картице се могу потписати у свакој амбуланти код изабраног лекара, без претходног заказивања, док се за донацију коштане сржи треба јавити у Службу за трансфузиологију.

Остале вести из ове категорије