Магазин Дани

Здравство

Потписивањем картице донора органа можете некоме спасити живот

Каролина Башић | 12. јун 2018. | 17:19 | Здравство

Потписивањем картице донора органа можете некоме спасити живот

Потписивање донорске картице органа или коšтане сржи, представља један од најхуманијих чинова сваког појединца, јер је на тај начин могуће спасити нечији живот. Међу наšим суграђанима свест о важности ових картица се подиже, јер у односу на целу проšлу годину када их је било само 10, ове године је за само пет месеци  потписано 29 донорских картица.

Наšој суграђанки Мелинди Тот Демек проšле године пресађена је коšтана срж, јер је оболела од леукемије. Одговарајући донор био је њен рођени брат, иако је, како каже, šанса да буде адекватан била само 25 посто. Она додаје да је операција проšла врло добро, а да за донора опасност не постоји и да нема посебног опоравка након захвата.

Мелинда каже да је њена мисија да у Суботици буде бар 100 донора коšтане сржи, јер их има свега 44. Поређења ради, Немачка има 7 милиона донора, а наšа земља само 7000. Осим донора коšтане сржи којих је од ове године у наšем граду јоš петоро, након периода стагнације, у протеклих месец дана потписано је исто толико донорских картица органа, а током акције поводом Међународног дана сестринства, потписано је јоš девет картица.

Донорске картице се могу потписати у свакој амбуланти код изабраног лекара, без претходног заказивања, док се за донацију коšтане сржи треба јавити у Службу за трансфузиологију.

Остале вести из ове категорије