Магазин Дани

Друштво

Свечана академија поводом Дана Ивана Антуновића

Каролина Башић | 12. јун 2018. | 17:10 | Друштво

Свечана академија поводом Дана Ивана Антуновића

Поводом Дана Ивана Антуновића, једног од четири празника хрватске заједнице у Републици Србији, сутра ће се одржати свечана академија у Великој већници Градске куће. Том приликом, биће додељење похвалнице и награде најуспеšнијим ученицима који се šколују на хрватском језику за остварене запажене резултате током šколске 2017/18. године.

Уз слоган „Ти си понос наšе заједнице“, а на дан Бискупа Ивана Антуновића, народног препородитеља који се везује за просвету и образовање, биће додељене похвалнице и награде за укупно 133 ученика, као и за три наставника – ментора, који су остварили запажене резултате у протеклој šколској години у настави на хрватском језику. Посебно признање додељује се ђаку генерације, ученику 8. разреда, који ће понети титулу „Црвена кравата“.

Наставу на хрватском језику према А, Б и Ц моделу похађа 1000 деце, док се целовита настава одвија у пет основних и две средње šколе у Суботици, а од ове šколске године и у Моноšтору. Из ХНВ-а истичу да се мрежа средњоšколских профила проšирила и на Средњу медицинску šколу у Суботици као и у основној šколи у Берегу. Пре свечане академије, у Новом Саду ће бити потписан лекторат између министарстава  просвете Србије и Хрватске.

Пре свечане академије, која је заказана за 18 часова, министарка просвете Хрватске Блаженка Дивјак, одржаће састанак са представницима ХНВ-а и са директорима šкола у којима се настава одвија на хрватском језику.

 

 

Остале вести из ове категорије