Магазин Дани

Здравство

Грађани дали крв у оквиру „Хумане суботе“

Маријана Толимир | 11. јун 2018. | 13:47 | Здравство

 Грађани дали крв у оквиру „Хумане суботе“

Традиционална акција Црвеног крста и Службе за трансфузилогију Опште болнице „Хумана субота“ одржана је и ове године, а поводом Светског дана добровољних давалаца крви.

 

Ни киша није омела Николу Острогонца да дође на Хуману суботу и да крв. Каже, редовно даје крв још од пунолетства, како би помогао оном коме је потребно, а ово му је чак 133. пут.

Крв је дао и Маринко Јегић, ком је ово 13. пут. Мотив му је, каже, да буде хуман и помогне коме год може.

„Хумана субота“ организује се из два разлога, каже др Андреа Пинтер Кабаи из Службе за трансфузиологију. Један је да се промовише давалаштво и то у кругу породице, како би деца од малих ногу учила о овом хуманом чину, а друго, да би се уочи летње сезоне поправиле резерве крви, које су иначе, у суботичкој Болници стабилне.

Из Црвеног крста поручују да је Суботица увек била позната по давалаштву, те да се упркос лошим временским приликама одазвао приличан број грађана. Давалаштво је хуман чин према другом, ком треба у кратком року спасити живот, али и оном ко даје, додају из ове организације.

Према подацима Службе за трансфузију крви Опште болнице, од почетка године било је 2700 добровољних давалаца крви, док је у истом периоду прошле године било 3017 грађана.

Остале вести из ове категорије