Магазин Дани

Пољопривреда

Иницијативе Одбора сектора пољопривреде РПК

Редакција Дани | 7. јун 2018. | 17:16 | Пољопривреда

Иницијативе Одбора сектора пољопривреде РПК

На другој седници Одбора сектора пољопривреде Регионалне привредне коморе Севернобачког управног округа, донета је одлука о покретању иницијатива које се односе на пољопривредне радове и производњу. Разматрано је и стање у аграру након обављене пролећне сетве и припрема за жетву.

Одбор ће предложити Парламенту привредника Регионалне привредне коморе и Сектору пољопривреде Привредне коморе Србије да се покрене иницијатива за измену Уредбе о расподели подстицаја у пољопривреди и руралном развоју у делу увођења подстицаја за куповину нафте за биљну производњу. Предлог је да се формира продајна цена нафте која би била мања за износ акцизе, чиме би се знатно помогло пољопривреди и омогућило да пољопривреда са потребних 90 литара нафте по хектару, за годину дана реализује све активности предвиђене технолоšком картом.

Једна од иницијатива односи се и на измене Закона о безбедности хране, у вези са клаузулом око чувања замрзнутог меса из домаће производње. Предлог је да се свињско месо и полутке замрзавају на најдуже šест месеци, као šто је пракса у земљама ЕУ, чиме би се постигао троструки ефекат.

Тема седнице била је и иницијатива за подноšењем захтева за достављање извеšтаја у области сузбијања недозвољене трговине браšном и производима од њега.

Чланови Одбора су задовољни стањем у атару Севернобачког округа. Како је истакнуто, пролећна сетва је заврšена у оптималном року, стање усева је солидно, šто обећава задовољавајућу жетву.

Остале вести из ове категорије