Магазин Дани

Пољопривреда

Заштитне противградне мреже

Каролина Башић | 7. јун 2018. | 15:06 | Пољопривреда

Заштитне противградне мреже

Противградне мреже најбоља су заштита воћњака од града, а улога им је и да при високим температурама омогуће заштиту од ожеготина. Иако је у питању скупа инвестиција и ове године је Покрајински секретаријат за пољопривреду обезбедио део бесповратних средстава за оне који прођу на конкурсу.

Менхерт Харангозо, пољопривредни произвођач из Лјутова, прошле године је поставио заштитне противградне мреже у свом воћњаку. Иако је, како каже, реч о великом улагању, његов захтев је прошао на конкурсу, па је остварио одређени подстицај од Покрајине. Харангозо додаје да се исплати уложити, јер мрежа штити, не само од града, већ и сунца и могућих ожеготина.

И ове године, Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство расписао је конкурс за доделу бесповратних средстава као помоћ пољопривредним газдинствима, за набавку опреме за заштиту од временских непогода. Износ бесповратних средстава се кретао од 60 до 70 одсто за вредност инвестиције без ПДВ-а. И ове године, велики  број пољопривредних произвођача је аплицирао на конкурс.

Конкурс за подизање противградних мрежа био је отворен од 16. марта до 15. маја, а резултати конкурса биће објављени на званичном сајту Покрајинског секретаријата за пољопривреду односно www.псп.војводина.гов.рс.

Остале вести из ове категорије