Магазин Дани

Пољопривреда

Заšтитне противградне мреже

Каролина Башић | 6. јун 2018. | 16:06 | Пољопривреда

Заштитне противградне мреже

Противградне мреже најбоља су заšтита воћњака од града, а улога им је и да при високим температурама омогуће заšтиту од ожеготина. Иако је у питању скупа инвестиција и ове године је Покрајински секретаријат за пољопривреду обезбедио део бесповратних средстава за оне који прођу на конкурсу.

Менхерт Харангозо, пољопривредни произвођач из Лјутова, проšле године је поставио заšтитне противградне мреже у свом воћњаку. Иако је, како каже, реч о великом улагању, његов захтев је проšао на конкурсу, па је остварио одређени подстицај од Покрајине. Харангозо додаје да се исплати уложити, јер мрежа šтити, не само од града, већ и сунца и могућих ожеготина.

И ове године, Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и šумарство расписао је конкурс за доделу бесповратних средстава као помоћ пољопривредним газдинствима, за набавку опреме за заšтиту од временских непогода. Износ бесповратних средстава се кретао од 60 до 70 одсто за вредност инвестиције без ПДВ-а. И ове године, велики  број пољопривредних произвођача је аплицирао на конкурс.

Конкурс за подизање противградних мрежа био је отворен од 16. марта до 15. маја, а резултати конкурса биће објављени на званичном сајту Покрајинског секретаријата за пољопривреду односно www.псп.војводина.гов.рс.

Остале вести из ове категорије