Магазин Дани

Пољопривреда

Жетва јечма почела, следеће недеље репица и пšеница

Каролина Башић | 5. јун 2018. | 16:55 | Пољопривреда

Жетва јечма почела, следеће недеље репица и пшеница

Због високих температура, жетва је ове године почела раније. Просечни приноси јечма су од 5,5 до 7,5 тона по хекатру, šто је, према речима стручњака, задовољавајуће. šто се пšенице тиче,  очекује се да приноси буду изнад виšегодиšњег просека, односно       између 5 и 9 тона. Због ранијег почетка, очекује се да жетва буде заврšена до 1. јула, речено је на Данима поља стрних жита, уљане репице и хербицидних огледа који су, у организацији ПСС, одржани данас на огледном пољу код фарме Микићево.

Габор Домонкоš, пољопривредни произвођач из Чантавира готово цео живот се бави пољоприведом. Обрађује око 40 хектара, а ове године посејао је јечам, жито, сунцокрет, уљану репицу, кукуруз и луцерку. Како каже, на његовим парцелама усеви добро изгледају, али ће тек кад почне жетва, бити извесно колики ће бити принос.

Иако су ову годину обележиле падавине локалног карактера, Дамир Варга директор ПСС каже да генерално можемо бити задовољни. Ипак, због високих температура, жетва је ове године почела раније.

Да је и на територији Војводине слична ситуација са приносом јечма, каже Ђерђ Месароš саветник за биљну производњу у Секретаријату за пољопривреду у Новом Саду.

Институт за ратарство и повртарство се на Данима поља представио са око 30 сорти свих врста сртних жита, šто је видљиво на огледном пољу ПСС.

Према речима стручњака, у суботичком атару жетва уљане репице и пšенице кренуће током следеће недеље и очекује се да она буде окончана неšто раније него претходних година, односно до 1. јула.  

Остале вести из ове категорије