Магазин Дани

Политика

Ружић: Уважене примедбе националних мањина

Маријана Толимир | 22. мај 2018. | 18:11 | Политика

 Ружић: Уважене примедбе националних мањина

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић боравио је данас у посети Суботици. Прво се састао са представницима савета националних мањина са којима је разговарао о условима за остваривање права националних мањина у Србији, као и о предстојећим изборима за националне савете.

 

Министар Бранко Ружић истакао је да очекује нијансирање Закона о националним саветима националних мањина, за који очекује да  ће се током јуна наћи пред посланицима Скупšтине Србије. Ружић је нагласио да је Координација националних савета дала велики број предлога који су уважени, те да очекује да се преостале недоречености у вези са Законом разјасне.

Председница Буњевачког националног савета, Сузана Кујунджић Остојић, каже да су они задовољни са 80 одсто Закона, будући да је сензитиван у погледу Буњеваца и других мањина са сличном бројноšћу и проблемима.

Осим примедби које је Координација националних савета упутила на Закон, Хрватско национално веће упутило је јоš десет примедби. Председник ХНВ-а, Славен Бачић, каже да је усвојено врло мало, те да Закон не доноси битне измене у погледу функционисања савета, али да доноси смањење стечених права, чиме ће се, уверен је Бачић, бавити Уставни суд Србије.

Министар државне управе и локалне самоуправе разговарао је са представницима националних савета и о предстојећим изборима за савете и овом приликом позвао бираче да се упиšу у посебне бирачке спискове и учествују на предстојећим изборима.

 

Остале вести из ове категорије