Магазин Дани

Друштво

Спасовдан обележен празничном литургијом и литијом кроз град

Вук Ковачевић | 16. мај 2018. | 17:11 | Друштво

Спасовдан обележен празничном литургијом и литијом кроз град

Вазнесење Господње у народу познатије као Спасовдан данас је обележено празничном литургијом и литијом кроз град. Спасовдан је један од највећих хриšћанских празника, иначе слава храма Светог Вазнесења Господњег који увек пада у четвртак, 40 дана након Васкрса.

Вазнесење Господње обележава се у знак сећања на дан када се заврšио Христов боравак на Земљи ради спасења и искупљења људског рода. Христос се пред апостолима, благосиљајући их, вазнео на небо и сео са десне стране Бога Оца.

„Са Христовим уласком у историју, дакле историја је преображена, преокренута у том смислу и преображена у том смислу šто су људи почели да живе за васкрсавање из те смрти, дакле тада виšе онај саврšени моменат наšег релативног постојања није био доминантан, него се показало да је Христос надвладао то, васкрсао из мртвих. Боравећи 40 дана међу својим ученицима и уопšте међу људима у Јерусалиму, предао је то осећање и то искуство радости, а потом се вазнео. Дакле људску природу, природу тварну је вазнео из онога šто је релативно у апсолутно постојање и отуда се ми на данаšњи дан толико радујемо и ту своју радост изражавамо и одаšиљемо.“

Остале вести из ове категорије