Магазин Дани

Друштво

Спасовдан обележен празничном литургијом и литијом кроз град

Вук Ковачевић | 17. мај 2018. | 17:11 | Друштво

Спасовдан обележен празничном литургијом и литијом кроз град

Вазнесење Господње у народу познатије као Спасовдан данас је обележено празничном литургијом и литијом кроз град. Спасовдан је један од највећих хришћанских празника, иначе слава храма Светог Вазнесења Господњег који увек пада у четвртак, 40 дана након Васкрса.

Вазнесење Господње обележава се у знак сећања на дан када се завршио Христов боравак на Земљи ради спасења и искупљења људског рода. Христос се пред апостолима, благосиљајући их, вазнео на небо и сео са десне стране Бога Оца.

„Са Христовим уласком у историју, дакле историја је преображена, преокренута у том смислу и преображена у том смислу што су људи почели да живе за васкрсавање из те смрти, дакле тада више онај савршени моменат нашег релативног постојања није био доминантан, него се показало да је Христос надвладао то, васкрсао из мртвих. Боравећи 40 дана међу својим ученицима и уопште међу људима у Јерусалиму, предао је то осећање и то искуство радости, а потом се вазнео. Дакле људску природу, природу тварну је вазнео из онога што је релативно у апсолутно постојање и отуда се ми на данашњи дан толико радујемо и ту своју радост изражавамо и одашиљемо.“

Остале вести из ове категорије