Магазин Дани

Здравство

Систем е-рецепта функционише у нашем граду

Каролина Башић | 17. мај 2018. | 15:40 | Здравство

Систем е-рецепта функционише у нашем граду

Систем електронског рецепта у нашем граду, односно у апотекама и амбулантама увелико функционише, а из Апотеке Суботица кажу да неусаглашености и техничких проблема има све мање. Који су бенефити, али и како наши суграђани реагују на систем електронског рецепта, погледајте у наредном прилогу.

Електронски рецепт има много бенефита, а један од њих је да пацијент не мора да чека у амбуланти, а можда чак и да не долази наредних шест месеци. Наиме, е-рецепт добијају само пацијенти који имају неко хронично обољење, као што су кардиоваскуларне болести, дијабетес и плућне болести. Лекар процењује да ли је пацијенту потребна електронска терапија, потом је уписује у електронски картон за период од два до шест месеци. На тај начин, у апотекама где постоји систем е-рецепта, грађани лекове могу да подигну само са здравственом књижицом. 

Е-рецепт је званично почео да функционише 15. децембра, а у Апотеци Суботица кажу да су они у свих 22 огранка били спремни за овај систем још у јануару. Иако се, поред електронског, још увек исписују и папирни рецепти,  наши суграђани су се већ навикли на нови систем , а поступак је веома једноставан.

Систем е-рецепта је пројекат Министарства здравља који има за циљ да олакша пацијенту и изврши рационализацију времена и трошкова на свим нивоима здравства.  

Остале вести из ове категорије