Магазин Дани

Друштво

Сок од зове – напитак за све генерације

Каролина Башић | 16. мај 2018. | 16:33 | Друштво

Сок од зове – напитак за све генерације

Захваљујући натпросечним температурама у протеклих месец дана, цветање зове је увелико у току. Осим у њеном мирису, многи од нас уживају и у напитку од цветова ове биљке, који неретко и сами припремају. Наша екипа проверила је на који начин се прави, али и због чега се препоручује да се пије.

Дарко Темуновић, на свом салашу надомак Суботице, има неколико жбунова зове. Ова биљна врста карактеристична је за ово подручје, па је и сируп од ње, може се рећи, традиционалан у овим крајевима. Прва сећања на домаћи сок од зове, Дарка вежу за детињство, када га је правила његова бака. Управо по њеном рецепту, он већ три године припрема и по неколико тура домаћег сирупа у време сезоне брања цветова ове биљке.

Према речима нашег саговорника, зову је најбоље брати седам дана после кише, да би имала што више полена.

Према речима стручњака, научно је доказано да екстракт зове утиче на смањење симптома грипа, али и скраћује ток болести. Осим тога, он се користи и за смањење симптома синузитиса односно акутног или хроничног обољења синуса.

Др Берењи додаје да се сок и чај од зове користе и као превенција кардиоваскуларних болести. Ипак, она напомиње да, због превише шећера у сирупу који овде служи као конзерванс, са овим слатким напитком не треба претеривати, већ је препорука да се попију до две чаше дневно. Уколико одлучите да сами направите овај лековити и освежавајући напитак, водите рачуна да зову берете искључиво на ливадама, њивама или у дворишту, а никако поред пута, због прашине и издувних гасова.  

Остале вести из ове категорије