Магазин Дани

Друштво

Заштићене орхидеје у пуном цвату

Маријана Толимир | 15. мај 2018. | 15:36 | Друштво

Заштићене орхидеје у пуном цвату

На заштићеним подручјима којима управља ЈП „Палић – Лудаш“ ових дана цвета више од десет врста заштићених орхидеја. Наша екипа посетила је Специјални резерват природе Лудашко језеро, где расту две врсте веома специфичног цвета, љубичастог  и  боје меса.

 

Шарени се влажна ливада поред Лудашког језера – у цвату су велики каћуни и смрдљиви каћуни, заштићене врсте орхидеја, док се на ливади жути борбашијев шушкавац, такође под заштитом.Управо због тога, из ЈП „Палић – Лудаш“ спроводе њихов континуирани мониторинг, који показује да је популација из године у годину, све бројнија.

Ипак, данас расцветала ливада није овако изгледала – до пре пет година ово је била ораница, међутим, након свега пар година кошења и редовног одржавања, убрзо се појавила вредна заједница биљних врста, карактеристична за влажна станишта, објашњава Сандара Чокић Рех, руководилац Сектора заштите природе у „Палић – Лудашу“. Ипак, њима сада прети инвазивна трска, па је сада план да се овде настане подолска говеда, како би они одржавали екосистем.

Важно је нагласити да је свако пресађивање орхидеја строго забрањено и кажнЈиво законом, као и код свих других врста које уживају заштиту у Србији.

Остале вести из ове категорије