Магазин Дани

Друштво

Заšтићене орхидеје у пуном цвату

Маријана Толимир | 14. мај 2018. | 15:36 | Друштво

Заштићене орхидеје у пуном цвату

На заšтићеним подручјима којима управља ЈП „Палић – Лудаš“ ових дана цвета виšе од десет врста заšтићених орхидеја. Наšа екипа посетила је Специјални резерват природе Лудаšко језеро, где расту две врсте веома специфичног цвета, љубичастог  и  боје меса.

 

Šарени се влажна ливада поред Лудаšког језера – у цвату су велики каћуни и смрдљиви каћуни, заšтићене врсте орхидеја, док се на ливади жути борбаšијев šуšкавац, такође под заšтитом.Управо због тога, из ЈП „Палић – Лудаš“ спроводе њихов континуирани мониторинг, који показује да је популација из године у годину, све бројнија.

Ипак, данас расцветала ливада није овако изгледала – до пре пет година ово је била ораница, међутим, након свега пар година коšења и редовног одржавања, убрзо се појавила вредна заједница биљних врста, карактеристична за влажна станиšта, објаšњава Сандара Чокић Рех, руководилац Сектора заšтите природе у „Палић – Лудаšу“. Ипак, њима сада прети инвазивна трска, па је сада план да се овде настане подолска говеда, како би они одржавали екосистем.

Важно је нагласити да је свако пресађивање орхидеја строго забрањено и кажнЈиво законом, као и код свих других врста које уживају заšтиту у Србији.

Остале вести из ове категорије