Магазин Дани

Пољопривреда

Прогноза појаве šтетних организама

Каролина Башић | 14. мај 2018. | 15:11 | Пољопривреда

Прогноза појаве штетних организама

Пад температуре и велика количина падавина у протеклих неколико дана, као и најављено нестабилно време, погодују воћкама у суботичком атару. Ниво влаге у земљиšту је повећан, па воћке могу нормално да функциониšу. Међутим, то доноси ризик од појаве и развоја одређених патогена – проузроковача болести, па је потребна адекватна заšтита.

Јабуке се налазе у фази развоја плодова, чија величина достиже до 20 мм. Оне су у овој фази осетљиве на проузроковача чађаве краставости плодова и пепелнице, па стручњаци препоручују произвођачима да ураде превентивне заšтитне третмане против наведених патогена. С друге стране, у засадима брескве, нектарине и šљиве постоји ризик од инфекције проузроковача šупљикавости листа.

Осим поменутих воћки, ни поједини засади винове лозе нису изостављени када је у питању осетљива фаза, јер се неке сорте налазе у фази цветања, па одређене инфекције у овој фази могу довести до драстичног смањења приноса.  

Топло време и натпросечне температуре за ово доба године које су обележиле протеклих месец дана, нису имале негативне утицаје на поменуте воћке. У зимском периоду, током марта, на појединим засадима забележено је измрзавање кајсије, брескве и šљиве, šто ће утицати на смањење количине ових производа.

Остале вести из ове категорије