Магазин Дани

Здравство

Следећа недеља у знаку оралне хигијене

Каролина Башић | 10. мај 2018. | 12:45 | Здравство

Следећа недеља у знаку оралне хигијене

„Здрави зуби у здравој породици“ – слоган је овогодиšње Недеље здравља уста и зуба, која се у наšој земљи обележава по 28. пут, од 14. до 20. маја, са циљем промоције превентивних контролних прегледа код стоматолога и начина спречавања оралних болести.

Истраживање под називом „Понаšање у вези са здрављем код деце šколског узраста“, које је 2017. године спровео Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ показало је да навику свакодневног прања зуба, чеšће од једном дневно, има око 2/3 анкетиране šколске деце односно око 71 одсто. Од тога, значајно је виšе девојчица него дечака. Према подацима истраживања, зубе најређе перу дечаци седмог разреда основне šколе.

Мере заšтите зуба треба спроводити током целог живота, јоš пре ницања зуба односно током трудноће, саветују стручњаци. Циљна група за превентивне прегледе су труднице и деца предšколског и šколског узраста. Опšте препоруке стоматога су редовно прање зуба и кориšћење конца за зубе, као и избегавање  фактора ризика.

У обележавању Недеље здравља уста и зуба, учеšће је узела и Апотека Суботица, која ће у Огранку ВII током следеће недеље, од 14. до 18. маја делити бесплатне рекламне узорке пасте за зубе.

У организацији Дома здравља и Завода за јавно здравље, током Недеље здравља уста и зуба организован је ликовни и литерарни конкурс, стоматолоšки тимови ће 18. маја посетити малиšане у вртићима, а 16. маја од 10 до 13 часова биће промотивна акција у Огранку ВII Апотеке Суботица.

Остале вести из ове категорије