Магазин Дани

Здравство

Следећа недеља у знаку оралне хигијене

Каролина Башић | 11. мај 2018. | 12:45 | Здравство

Следећа недеља у знаку оралне хигијене

„Здрави зуби у здравој породици“ – слоган је овогодишње Недеље здравља уста и зуба, која се у нашој земљи обележава по 28. пут, од 14. до 20. маја, са циљем промоције превентивних контролних прегледа код стоматолога и начина спречавања оралних болести.

Истраживање под називом „Понашање у вези са здрављем код деце школског узраста“, које је 2017. године спровео Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ показало је да навику свакодневног прања зуба, чешће од једном дневно, има око 2/3 анкетиране школске деце односно око 71 одсто. Од тога, значајно је више девојчица него дечака. Према подацима истраживања, зубе најређе перу дечаци седмог разреда основне школе.

Мере заштите зуба треба спроводити током целог живота, још пре ницања зуба односно током трудноће, саветују стручњаци. Циљна група за превентивне прегледе су труднице и деца предшколског и школског узраста. Опште препоруке стоматога су редовно прање зуба и коришћење конца за зубе, као и избегавање  фактора ризика.

У обележавању Недеље здравља уста и зуба, учешће је узела и Апотека Суботица, која ће у Огранку ВII током следеће недеље, од 14. до 18. маја делити бесплатне рекламне узорке пасте за зубе.

У организацији Дома здравља и Завода за јавно здравље, током Недеље здравља уста и зуба организован је ликовни и литерарни конкурс, стоматолошки тимови ће 18. маја посетити малишане у вртићима, а 16. маја од 10 до 13 часова биће промотивна акција у Огранку ВII Апотеке Суботица.

Остале вести из ове категорије