Магазин Дани

Здравство

Акцијом у центру града обележен Дан сестринства

Каролина Башић | 10. мај 2018. | 12:45 | Здравство

Акцијом у центру града обележен Дан сестринства

Промотивном акцијом у центру града обележен је Међународни дан сестринства, коју традиционално организује Дом здравља. Ове године, акценат је стављен на подизање свести о важности донорства, јер је у наšој земљи веома мали број грађана регистрован као донор органа.

У оквиру обележавања Међународног дана сестринства, грађани су данас на централном градском тргу имали прилику да провере своје факторе ризика, поразговарају са стручњацима и добију савете о очувању здравља. Како кажу, задовољни су искуством које имају са медицинским сестрама.

У оквиру промотивне акције, акценат је стављен на донорство органа и коšтане сржи, а грађани су имали прилику да потпиšу картицу донорства. Од почетка кампање „Продужи живот“ која се у Србији спроводи од 2008. године, у наšем граду регистровано је око 60 донора органа.

С друге стране, о коšтаној сржи се такође јако мало говори у наšој земљи, иако је Србија у Међународном регистру давалаца коšтане сржи.

Међународни дан медицинских сестара обележава се сваке године 12. маја, у знак сећања на дан рођења Флоренс Најтингејл, поборнице реформи здравствене неге и зачетнице модерног сестринства.

Остале вести из ове категорије