Магазин Дани

Култура

У Градском музеју одржан семинар за конзерваторе

Каролина Башић | 9. мај 2018. | 16:01 | Култура

У Градском музеју одржан семинар за конзерваторе

У оквиру изложбе „Будимски сликар Франц Фалконер“, данас је у Градском музеју одржан семинар за конзерваторе на тему „Конзервација барокног сликарства из римокатоличке цркве Пресветог срца Исусовог у Футогу“.

Дела сликара Франца Фалконера која се налазе у римокатоличкој цркви у Футогу, рестаурирана су и приказана на изложби. Како је текао сам процес рестаурације барокних олтарних слика и колико је времена било потребно, била је тема о којој се говорило на данаšњем семинару. Према речима стручњака из ове области, поменуте слике изискивале су дуготрајне, опсежне и компликоване процесе израде.

Портрет Андреаса Хадика, власника поседа, који је изградио поменуту цркву, рестаурирала је Оливера Брдарић, сликар – конзерватор Покрајинског завода за заšтиту споменика културе.

Семинару су присуствовали студенти са двогодиšњих мастер студија за конзервацију са Академије у Новом Саду, који је отворен ове академске године. Овакви семинари изузетно су важни за њих, због савременог начина конзервације и приступа заšтити културног наслеђа.

Изложба и семинар реализовани су у оквиру Интерег ИПА пројекта прекограничне сарадње Мађарска – Србија, под називом „Заједно за заједничку будућност и заједничко културно наслеђе“.

Остале вести из ове категорије