Магазин Дани

Пољопривреда

Богат избор цвећа на деветој „Гарден флори“

Бојан Николић | 19. април 2018. | 14:24 | Пољопривреда

Богат избор цвећа на деветој „Гарден флори“

Пролећна  изложба и вашар цвећа и пратеће опреме хортикултуре „Гарден флора“ одржава се по девети пут на шеталишу код плаве фонтане, у организацији Удружења сељака Суботица. Манифестација је отворена данас и трајаће до недеље, а Суботичанима је понудила бројне врсте цвећа по приступачним ценама.

Пролећна изложба и вашар цвећа јединствена је прилика за мале произвођаче да своје производе изложе у центру града и тако прошире своје тржиште. На овогодишњој „Гарден флори“  излаже 26 произвођача из Сенте, Кањиже, Бачке Тополе, Апатина и са територије Града, који су на шеталиште изнели бројно саксијско, балконско, собно цвеће, цвеће за баште, украсно шибље али и саднице сезонског поврћа.

„Циљ саме манифестације јесте да отворимо ново тржиште произвођачима цвећа којима заправо треба платформа са које могу пласирати своје производе. Овде посетиоци долазе као циљни потрошачи, интересује их цвеће и види се да га купују и односе у великом броју.“ рекао је Арпад Киш, Удружење сељака Суботица

Процес производње цвећа је мукотрпан, захтева велика улагања и одрицања што се често и не врати како произвођачи очекују. Берта Ерика из Бачких Винограда, већ 25 година производи цвеће у шест пластеника, а у бизнис је укључена цела породица. Иако посао као и цвеће понекад цвета, последњих година приметан је пад животног стандарда. Како истиче, сваке године морају много да уложе а тржишна цена готовог производа не иде им наруку.

„Од овог посла сада не може да се живи, заиста је слабо. Разлог за то је цена цвећа, која је иста већ годинама.“ изјавила је Ерика Берта, произвођач цвећа из Бачких Винограда

Избор цвећа на шеталишту код плаве фонтане је велики, а и број купаца није занемарљив. Највише се траже мушкатле, петуније и руже а Суботичани су заинтересовани и за хумус, баштенску опрему, саксије и друге производе који су такође изложени на овогодишњој „Гарден флори“.

 

Остале вести из ове категорије