Магазин Дани

Друштво

Конференцијом у Великој већници отворен Други позив за достављање предлога ИПА пројеката

Бојан Николић | 16. април 2018. | 14:11 | Друштво

Конференцијом у Великој већници отворен Други позив за достављање предлога ИПА пројеката

Други позив за достављање предлога пројеката Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Србија – Хрватска за период 2014 – 2020, свечано је отворен конференцијом у Великој већници уз присуство учесника пројекта, представника Министарства за евроинтеграције, Министарства регионалног развоја и фондова Европске уније, представника Агенција за регионални развој као и локалне самоуправе.

Циљ програма је јачање социјалног, економског и територијалног развоја прекограничног подручја, за šта је у другом позиву обезбеђен буджет у висини од 15 милиона евра. Буджетом је предвиђено финансирање пројеката везаних за запоšљавање, социјалну инклузију и здравство, животну средину, превенцију ризика и производњу енергије, туризам, културно и природно наслеђе, конкурентност и развој малих и средњих предузећа. Досадаšња искуства у сарадњи двеју страна и број успеšно реализованих пројеката били су довољан гарант фондовима Европске уније да за други позив повећају износ средстава.

„Наšа сарадња је врло успеšна, а то је доказ заправо наставка програмске перспективе 2007-2013 када је заправо на располагању било 13 милиона евра и стопа уговорености тада је била 100% а стопа искориšтености средстава 96 %. Ми се надамо и очекујемо да ће се то заправо исто догађати и у овом програмском раздобљу.“ рекла је Стела Арнери, директорка Агенције за регионални развој

Један од пројеката који је представљен на данаšњој конференцији, јесте заједнички наступ градова Суботице и Осијека под називом „СОС“ везан за туристичке руте сецесије којим се вреднује заједничко културно наслеђе два града. Имплементација пројекта започета је у јулу 2017. године и трајаће 24 месеца, до 30. јуна 2019. године.

„Овим ћемо да покуšамо да се уради туристичка валоризација Градске куће као и комплетна пројектно-техничка документација за рестаурацију односно реконструкцију Градске куће. С обзиром да је у овом другом позиву исто стављен један од конкретних циљева даље заšтите културног и природног наслеђа, надамо се да ће успеšност овог пројекта отворити нове могућности за конкретно спровођење радова на реконструкцији Градске куће.“ изјавила је Мирослава Бабић, чланица ГВ за област културе

ИПА програм прекограничне сарадње Србија — Хрватска,  обухвата четири жупаније североисточне Хрватске и пет округа северозападне Србије у којима живи око 2,3 милиона становника. Укупан буджет за  три позива, колико ће их бити, износи 40 милиона евра а средства су обезбеђена из развојних фондова Европске уније и буджета држава учесница пројекта.

 

 

Остале вести из ове категорије