Магазин Дани

Друштво

Гужвама на излазној рампи паркинга ближи се крај

Бојан Николић | 16. април 2018. | 12:09 | Друштво

Гужвама на излазној рампи паркинга ближи се крај

Становници зграда које окружују паркинг Отвореног универзитета, запослени, таксисти и доставна возила све чешће се суочавају са гужвом на излазној рампи паркинга, због чега су приморани да стоје у дугачком реду. Њиховим мукама полако се ближи крај, јер према најавама из ЈКП „Паркинг“, у наредним месецима очекује се решење овог проблема.  

Празнични дани, саобраћајни шпиц и бројне манифестације у центру града узрокују стварање „чепа“ на излазној рампи, а последице гужве најчешће осећају станари околних зграда и запослени у Еко таксију, који су приморани да у реду чекају и до 20 минута. Божидар Дрча годинама указује на проблем који њему и његовим колегама ствара непријатне ситуације са муштеријама.

„Једноставно не можемо ни да макнемо са паркинга када се створи колона. Путници се доста буне и не можемо да обављамо наш посао како треба. Најбоља могућност јесте да се уведе једна брза рампа са електронском наплатом као на аеродромима, где нема задржавања и то би пуно значило и за нас и за станаре. Ја сам имао један случај где сам са жену са дететом требао да одвезем до болнице али нисам могао да изађем са паркинга.“ рекао је Божидар Дрча, таксиста Еко таксија

Руководство ЈКП „Паркинг“ има увид у све пријаве у вези са гужвом на излазној рампи паркинга код Отвореног универзитета и најављују да ће се све решити у наредном периоду. Идеја је да се поставе две рампе од којих ће једна бити намењена сталним корисницима паркинга са применом система картице за брз пролазак.

„Дошли смо до решења који ће се реализовати за пар месеца. Направићемо дуплу рампу. Једна ће бити електронска, а друга ће бити за ручну наплату. Ми схватамо да имамо проблем са станарима који плаћају месечну претплатну карту као и са запосленима који плаћају исту карту и имамо и таксисте и хотел тако да је паркинг заиста специфичан. Што се наплате тиче, она ће се вршити по принципу аутопута дакле брзи пролазак са семафором и камерама које ће препознавати возила у претплатном систему. Та возила ће ићи на једну траку док ће се друга возила преусмерити у траку за ручну наплату.“ објашњава Милорад Слијепчевић, директор ЈКП „Паркинг“ Суботица

У протеклих пет година, према подацима којима ЈКП „Паркинг“ располаже, број аутомобила у нашем града повећао се између 35 и 45 одсто, што је један од узрока стварања гужви на паркингу. У овом тренутку разматра се проширење паркинга код Отвореног универзитета изградњом модерне гараже која би удвостручила број места за паркирање, међутим, још увек није познато да ли ће се и када ће се та инвестиција реализовати.

Остале вести из ове категорије