Магазин Дани

Здравство

Сезона пролећних алергија у пуном јеку

Маријана Толимир | 11. април 2018. | 14:00 | Здравство

Сезона пролећних алергија у пуном јеку

Цветање дрвенастих биљака је у току, а бреза која  изазива највише тегоба код оних осетљивих на њен полен, ушла је у црвену зону и ових дана достићи ће највише концентрације, кажу у Заводу за јавно здравље Суботица. Лекари поручују да је веома важно установити узрок алергије, како би се што пре почело са лечењем.

Сезона цветања биљака је у пуном јеку – март и април су месеци када се бележи највише врста поленових зрна у ваздуху. Веома алергена леска је прецветала, међутим, сада цвета већина дрвенастих врста и грмља, а бреза, чији полен има убедљиво најјача алергена својства, ових дана достиже максималне концентрације. Њено цветање и дуго траје – чак месец дана, а осим тога, емитује и велики број поленових зрна, објашњавају у Заводу за јавно здравље.

Алергични на полен лако препознају симптоме, међутим, онима којима се алергија први пут јавља, врло лако могу да  помисле да је реч о прехлади, будући да су симптоми врло слични: почиње са сврабом очију, следи кијање, бистри секрет из носа, запушеност носа, као и надражајни, суви кашаљ, истичу лекари. Разлика у односу на прехладу јесте да симптоми не пролазе, већ се појачавају, а кључно је установити на шта је особа тачно алергична, како би могла да добије адекватну терапију.

Када се заврши цветање дрвећа, следи цветање трава, а у летњим месецима и корова, односно амброзије. Важно је напоменути да климатске прилике утичу на концентрацију поленових зрна у ваздуху, па тако јачи пљускови и кишовито време доносе значајно олакшање свим алергичним особама.

Остале вести из ове категорије