Магазин Дани

Култура

ЗКВХ обележио 10 година постојања и рада

Каролина Башић | 5. април 2018. | 12:17 | Култура

ЗКВХ обележио 10 година постојања и рада

Поводом обележавања 10 година постојања и рада, Завод за културу војвођанских Хрвата приредио је изложбу под називом „Šто смо вам то направили“ аутора Дарка Вуковића. На изложби су приказана визуелна остварења издања, награда, програма, календара и друге делатности ове установе културе у протеклој деценији.

У протеклих десет година Завод за културу војвођанских Хрвата издао је 47 публикација, три носача звука, одржана су 53 научна колоквијума, виšе десетина стручних скупова, реализовано је десетак научних истраживања, потписано је осам споразума са високоšколским и научним институцијама из Хрватске и Мађарске, повећана је видљивост културе путем интернетског портала Завода и јоš много тога. За све наведено требало је наћи визуелна реšења, šто је дело магистра графичког дизајна Дарка Вуковића.  

„Графички дизајнери врло ретко излажу, а то је из простог разлога šто се свако њихово дело публикује. Ипак, мислим да је битно да се с времена на време направи једна врста сажетка онога šто је урађено, како би сам аутор имао šиру и бољу слику онога šто је направио. Управо тако и ја, када погледам све оно šто је урађено у протеклих десет година, схватам колики је то процес, колико ту има промиšљања, колико су те моје идеје и замисли биле на неки начин ефектне. Радио сам их сегментарно, књигу по књигу, цд по цд и тек сада када се све стави у једну целину, онда то потпуно има другачију слику,“ објаšњава Дарко Вуковић, редовни професор на Академији уметности у Новом Саду.

Из Завода истичу да у свом раду бележе добру комуникацију и сарадњу са културним институцијама чији је оснивач Покрајина, као и онима на нивоу града. Ипак, кажу, простора за проšирење сарадње има, како на подручју материјалне баšтине, тако и презентације савременог стваралаšтва.

„Циљ је да истрајемо у ономе šто смо започели, да неке ствари покуšамо унаприједити, да будемо генератор нових иницијатива и остварења, када је у питању казалиšте, катедра за хрватски језик и књижевност, усустављивање знанствених истраживања, прекогранична сурадња не само са институцијама културе у Републици Хрватској, већ и проšирење културне сурадње са српском заједницом у Хрватској, итд. Другим ријечима, ићи смјером којим смо и до сада, с тим да би се садржаји наšега рада требали обогатити и проšирити активност, а за посљедицу имати нове институције и нове културне праксе“, истиче Томислав Жигманов, директор Завода за културу војвођанских Хрвата.

Скупšтина АП Војводине 10. марта 2008. године донела је одлуку о оснивању Завода за културу војвођанских Хрвата, док је други суоснивач Хрватско национално веће. Завод за културу војвођанских Хрвата прва је професионална установа у области културе хрватске заједнице у Републици Србији, која се финансира из буджета АП Војводине.

Остале вести из ове категорије