Магазин Дани

Култура

ЗКВХ обележио 10 година постојања и рада

Каролина Башић | 6. април 2018. | 12:17 | Култура

ЗКВХ обележио 10 година постојања и рада

Поводом обележавања 10 година постојања и рада, Завод за културу војвођанских Хрвата приредио је изложбу под називом „Што смо вам то направили“ аутора Дарка Вуковића. На изложби су приказана визуелна остварења издања, награда, програма, календара и друге делатности ове установе културе у протеклој деценији.

У протеклих десет година Завод за културу војвођанских Хрвата издао је 47 публикација, три носача звука, одржана су 53 научна колоквијума, више десетина стручних скупова, реализовано је десетак научних истраживања, потписано је осам споразума са високошколским и научним институцијама из Хрватске и Мађарске, повећана је видљивост културе путем интернетског портала Завода и још много тога. За све наведено требало је наћи визуелна решења, што је дело магистра графичког дизајна Дарка Вуковића.  

„Графички дизајнери врло ретко излажу, а то је из простог разлога што се свако њихово дело публикује. Ипак, мислим да је битно да се с времена на време направи једна врста сажетка онога што је урађено, како би сам аутор имао ширу и бољу слику онога што је направио. Управо тако и ја, када погледам све оно што је урађено у протеклих десет година, схватам колики је то процес, колико ту има промишљања, колико су те моје идеје и замисли биле на неки начин ефектне. Радио сам их сегментарно, књигу по књигу, цд по цд и тек сада када се све стави у једну целину, онда то потпуно има другачију слику,“ објашњава Дарко Вуковић, редовни професор на Академији уметности у Новом Саду.

Из Завода истичу да у свом раду бележе добру комуникацију и сарадњу са културним институцијама чији је оснивач Покрајина, као и онима на нивоу града. Ипак, кажу, простора за проширење сарадње има, како на подручју материјалне баштине, тако и презентације савременог стваралаштва.

„Циљ је да истрајемо у ономе што смо започели, да неке ствари покушамо унаприједити, да будемо генератор нових иницијатива и остварења, када је у питању казалиште, катедра за хрватски језик и књижевност, усустављивање знанствених истраживања, прекогранична сурадња не само са институцијама културе у Републици Хрватској, већ и проширење културне сурадње са српском заједницом у Хрватској, итд. Другим ријечима, ићи смјером којим смо и до сада, с тим да би се садржаји нашега рада требали обогатити и проширити активност, а за посљедицу имати нове институције и нове културне праксе“, истиче Томислав Жигманов, директор Завода за културу војвођанских Хрвата.

Скупштина АП Војводине 10. марта 2008. године донела је одлуку о оснивању Завода за културу војвођанских Хрвата, док је други суоснивач Хрватско национално веће. Завод за културу војвођанских Хрвата прва је професионална установа у области културе хрватске заједнице у Републици Србији, која се финансира из буджета АП Војводине.

Остале вести из ове категорије