Магазин Дани

Здравство

„Здравље за све“

Каролина Башић | 5. април 2018. | 14:18 | Здравство

„Здравље за све“

Поводом Светског дана здравља, који се обележава 7. априла, под слоганом „Здравље за све“, данас је одржана конференција за медије. Са циљем да здравствена заштита буде доступна и приступачна свима, стручњаци стављају акценат на мере примарне превенције које су изузетно важне код превентабилних болести.

 „Здрав човек има хиљаду жеља, а болестан само једну – да оздрави“ позната је изрека Антона Чехова, коју смо сви макар једном изговорили. Да је здравље заиста наше највеће богатство, подсећају стручњаци, па је, кажу, важно водити рачуна о примарној превенцији превентабилних болести, али и о здравим навикама и стилу живота.

Стручњаци додају да је болест процес који се дешава када се наруши равнотежа између организма и спољне средине. Важно је тај дисбаланс уочити благовремено.

Улога фармацеута у здравственој заштити такође је важна. Апотека Суботица на нивоу града има 22 огранка, односно 14 градских и 8 приградских. Осим снабдевања лековима, Апотека Суботица има и медицинска техничка помагала, а пружа и 24-часовно дежурство.

Црвени крст узео је учешће у обележавању овог датума организацијом смотре за основне и средње школе.

Светски дан здравља обележава се сваке године 7. априла, на дан оснивања Светске здравствене организације давне 1948. године, као централни датум у Међународном и Националном календару здравља.

Остале вести из ове категорије