Магазин Дани

Пољопривреда

Пролећна сетва чека лепше време

Бојан Николић | 27. март 2018. | 13:24 | Пољопривреда

 Пролећна сетва чека лепше време

„Баба Марта“ нам је донела снег и кишу али и одгађање пољопривредних радова. Стручњаци предлажу поаорима да постепено користе раст температура за прихрану култура на њивама као и за пролећну сетву.

У атару Суботице тренутно је прилично мирно иако април полако куца на врата. До сада је једино урађена сетва грашка и то на мањим површинама, док друге културе чекају лепше време.

„Наша препорука за наредни период јесте да се крене од ове недеље са затварањем бразди и са ђубрењем пролећних култура. Саветујемо ратаре да искористе сваки дан са лепим временом да крену са пролећном сетвом.“ изјавио је Невен Орчић, саветодавац у ПСС Суботица

Произвођачи воћа имају исте проблеме као и ратари због актуелне временске ситуације. Код већине коштичавих воћних врста вегетација се покренула током топлих јануарских дана, да би последње захлађење довело до оштећења воћака пре свега кајсије и брескве, док су јабука и вишња добро поднеле промене температура. Стручњаци препоручују да се редовно врши мониторинг засађених воћака, као и да им се воћари обрате уколико примете нове негативне промене на садницама.

„Препоручујемо да се редовно прати и обилази воћњак са садницама и наравно да се посебно обрати пажња на појаву односно присуство штетних организама. Све препоруке о даљнем поступању доступне су на сајту прогнозне извештајне службе Војводине.“ рекао је Никола Острогонац, саветодавац у ПСС Суботица

Падавине су обезбедиле довољно влаге у земљи што ће погодовати правилном развоју засађених култура у пољу као и код воћака. Са друге стране, време је погодовало развијању одређених болести код ратарских биљака, па су код јечма и пшенице  примећене одређене штеточине,  док је код уљане репице могућа појава пипе. Стручњаци предлажу да се сачека  топлије време како би се извршили сви неопходни третмани за побољшање здравља биљака.

 

Остале вести из ове категорије