Магазин Дани

Пољопривреда

Пролећна сетва чека лепšе време

Бојан Николић | 26. март 2018. | 13:24 | Пољопривреда

 Пролећна сетва чека лепше време

„Баба Марта“ нам је донела снег и киšу али и одгађање пољопривредних радова. Стручњаци предлажу поаорима да постепено користе раст температура за прихрану култура на њивама као и за пролећну сетву.

У атару Суботице тренутно је прилично мирно иако април полако куца на врата. До сада је једино урађена сетва граšка и то на мањим поврšинама, док друге културе чекају лепšе време.

„Наšа препорука за наредни период јесте да се крене од ове недеље са затварањем бразди и са ђубрењем пролећних култура. Саветујемо ратаре да искористе сваки дан са лепим временом да крену са пролећном сетвом.“ изјавио је Невен Орчић, саветодавац у ПСС Суботица

Произвођачи воћа имају исте проблеме као и ратари због актуелне временске ситуације. Код већине коšтичавих воћних врста вегетација се покренула током топлих јануарских дана, да би последње захлађење довело до оšтећења воћака пре свега кајсије и брескве, док су јабука и виšња добро поднеле промене температура. Стручњаци препоручују да се редовно врšи мониторинг засађених воћака, као и да им се воћари обрате уколико примете нове негативне промене на садницама.

„Препоручујемо да се редовно прати и обилази воћњак са садницама и наравно да се посебно обрати пажња на појаву односно присуство šтетних организама. Све препоруке о даљнем поступању доступне су на сајту прогнозне извеšтајне службе Војводине.“ рекао је Никола Острогонац, саветодавац у ПСС Суботица

Падавине су обезбедиле довољно влаге у земљи šто ће погодовати правилном развоју засађених култура у пољу као и код воћака. Са друге стране, време је погодовало развијању одређених болести код ратарских биљака, па су код јечма и пšенице  примећене одређене šтеточине,  док је код уљане репице могућа појава пипе. Стручњаци предлажу да се сачека  топлије време како би се изврšили сви неопходни третмани за побољšање здравља биљака.

 

Остале вести из ове категорије