Магазин Дани

Политика

Политичка партиципација мањина – услов уласка Србије у ЕУ?

Маријана Толимир | 21. март 2018. | 14:29 | Политика

Политичка партиципација мањина – услов уласка Србије у ЕУ?

Како би се скренула пажња на проблеме политичке партиципације мањина у Србији, али и њихове заступљености у органима јавне управе, у Суботици је одржан први од три округла стола, који је окупио стручњаке, представнике мањина и државних органа. Сусрет је део пројекта „ЕУ интеграције и питање националних мањина у Србији“ који спроводи Центар за регионализам уз подрšку Ханс Šајдел фондације.  

 

Званични Загреб, али и представници хрватске заједнице у Србији виšе пута су инситирали на томе да њихова заједница добије гарантована места у представничким телима. Томислав Жигманов, члан Хрватског националног већа, каже да од захтева неће одустати, будући да је то реšење наведено у Међудржавном споразуму о међусобној заšтити мањина, на основу ког су Срби у Хрватској добили три места у Сабору, као и  гарантована места у жупанијама и градовима.

Професор Факултета политичких наука Београду, Драган Ђукановић, каже да је значајно, не само за Србију, већ и за регион,  да се одређени проблеми у вези са представљањем мањина у наšој земљи реšе. Реšење види у примени најбољих модела из Европске уније, уз свеобухватну анализу ситуације, како би šто већи број заједница учествовао у раду Парламента.

Анализирајући билатералне споразуме које Србија има са Хрватском, Мађарском, Румунијом и Македонијом, а којима се предвиђа обезбеђивање политичке заступљености мањина, Центар за регионализам, закључио је да у Србији нису испоšтовани, будући да наšе законодавство познаје природни праг за мањинске странке. И у Акционом плану који је Србија усвојила пре две године, стоји да ће ово питање реšити и то по моделу суседних земаља, међутим, до сада ниšта није урађено, кажу из Центра.

Попов додаје да на питању гарантованих места највиšе инсистира хрватска страна, румунска заједница повремено, док код Мађара питање политичког учеšћа није проблематично, будући да су бројна заједница која на сваким изборима пређе природни праг и освоји неколико места у Скупšтини Србије, али и другим представничким и изврšним телима у држави.

Остале вести из ове категорије