Магазин Дани

Политика

Политичка партиципација мањина – услов уласка Србије у ЕУ?

Маријана Толимир | 22. март 2018. | 14:29 | Политика

Политичка партиципација мањина – услов уласка Србије у ЕУ?

Како би се скренула пажња на проблеме политичке партиципације мањина у Србији, али и њихове заступљености у органима јавне управе, у Суботици је одржан први од три округла стола, који је окупио стручњаке, представнике мањина и државних органа. Сусрет је део пројекта „ЕУ интеграције и питање националних мањина у Србији“ који спроводи Центар за регионализам уз подршку Ханс Шајдел фондације.  

 

Званични Загреб, али и представници хрватске заједнице у Србији више пута су инситирали на томе да њихова заједница добије гарантована места у представничким телима. Томислав Жигманов, члан Хрватског националног већа, каже да од захтева неће одустати, будући да је то решење наведено у Међудржавном споразуму о међусобној заштити мањина, на основу ког су Срби у Хрватској добили три места у Сабору, као и  гарантована места у жупанијама и градовима.

Професор Факултета политичких наука Београду, Драган Ђукановић, каже да је значајно, не само за Србију, већ и за регион,  да се одређени проблеми у вези са представљањем мањина у нашој земљи реше. Решење види у примени најбољих модела из Европске уније, уз свеобухватну анализу ситуације, како би што већи број заједница учествовао у раду Парламента.

Анализирајући билатералне споразуме које Србија има са Хрватском, Мађарском, Румунијом и Македонијом, а којима се предвиђа обезбеђивање политичке заступљености мањина, Центар за регионализам, закључио је да у Србији нису испоштовани, будући да наше законодавство познаје природни праг за мањинске странке. И у Акционом плану који је Србија усвојила пре две године, стоји да ће ово питање решити и то по моделу суседних земаља, међутим, до сада ништа није урађено, кажу из Центра.

Попов додаје да на питању гарантованих места највише инсистира хрватска страна, румунска заједница повремено, док код Мађара питање политичког учешћа није проблематично, будући да су бројна заједница која на сваким изборима пређе природни праг и освоји неколико места у Скупштини Србије, али и другим представничким и извршним телима у држави.

Остале вести из ове категорије