Магазин Дани

Пољопривреда

Премијерка Брнабић отворила прву дигиталну фарму у региону

Бојан Николић | 20. март 2018. | 16:13 | Пољопривреда

Премијерка Брнабић отворила прву дигиталну фарму у региону

Председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић, отворила је данас у Криваји прву Дигиталну фарму у Србији и региону.

Премијерка је истакла да је у фокусу Владе Србије пружање подршке добрим идејама стручних људи у њиховим областима. Према њеним речима, идеја и потенцијала у Србији не мањка, и нашој земљи се пружа шанса да буде лидер региона у процесу дигитализације, посебно да будемо лидери у новим технологијама примењеним у пољопривреди, за шта имамо идеалне услове.

Јединствени иновативни простор, који за циљ има да поспеши дигитализацију пољопривреде у нашој земљи али и шире, смештен је у оквиру Криваја д.о.о., где ће имати своју физичку и виртуелну примену. Захваљујући томе, иновативне технологије биће имплементиране у стварном производном окружењу, што ће омогућити пољопривредницима да се упознају са најновијим технолошким достигнућима, тестирају их и увиде њихов потенцијал. Јединствена фарма, прва те врсте у нашој земљи, основана је у оквиру пројекта „Антарес“ Института Биосенс, који финансирају  Европска комисија и Влада Србије.

Дигитална фарма пружа заинтересованим пољопривредницима увид у достигнућа савремене технологије. Заинтересовани ће бесплатно имати прилику да виде и да се информишу о примени сензора за праћење развоја биљака, хиперспекралне визије за рано утврђивање обољења биљке, дигиталне платформе за праћење стања усева, планирања активности и организације посла, а такође приказани су и разни комуникациони системи, интелигентни роботи и дронови који могу помоћи у праћењу ситуације на терену. Поред савремених технологија, представљени су и пољопривредни алати са инсталираним софтверима за варијабилно ђубрење, прскање, аутоматско управљање самоходним и прикључним машинама, за иновативно орање и сетву у тракама, за диференцијалну сетву, али и за мапирање приноса и процента влаге у зрну.

 

Остале вести из ове категорије