Магазин Дани

Здравство

Обележен месец Март посвећен борби против рака

Каролина Башић | 8. март 2018. | 14:08 | Здравство

Обележен месец Март посвећен борби против рака

У Севернобачком округу у 2016. години забележено је 1.144 нових случајева оболевања од рака. Исте године је умрло 578 особа због неког облика малигне болести – подаци су са којима обележавамо месец март, који је посвећен борби против ове опаке болести. Тим поводом, данас је организована промотивна акција у МЗ Александрово.

Према подацима Суботичког регистра за рак у 2016. години муšкарци су најчеšће оболевали од рака плућа,  дебелог црева и простате, док су жене најчеšће оболевале од рака дојке, дебелог црева, плућа и грлића материце. Фактори ризика и одређени облици понаšања, готово су доминантни разлог обољевања од неке малигне болести, а последица су лоšих навика и нездравих стилова живота.

Примарна превенција код рака плућа јесте престанак пуšења, код рака дојке важан је самопреглед и скрининг, док је код рака грлића материце, који је потпуно излечив уколико се открије на време, важно урадити ПАПА тест и редовно посећивати гинеколога минимум једном годиšње.

Превенција и рано откривање малигних болести има огроман јавноздравствени потенцијал и представља најефикаснији приступ контроли малигних болести, šто је уједно и циљ промотивних акција контролом фактора ризика.

Да би се добро осећали, стручњаци саветују да имате здраве стилове живота, водите рачуна о исхрани, физичкој активности и избегавате стрес колико је то могуће у данаšње време. Осим тога, уколико сте пуšач, да се одлучите за престанак пуšења, јер уз мало напора и труда, промене су могуће.

Остале вести из ове категорије