Магазин Дани

Здравство

Обележен месец Март посвећен борби против рака

Каролина Башић | 9. март 2018. | 14:08 | Здравство

Обележен месец Март посвећен борби против рака

У Севернобачком округу у 2016. години забележено је 1.144 нових случајева оболевања од рака. Исте године је умрло 578 особа због неког облика малигне болести – подаци су са којима обележавамо месец март, који је посвећен борби против ове опаке болести. Тим поводом, данас је организована промотивна акција у МЗ Александрово.

Према подацима Суботичког регистра за рак у 2016. години мушкарци су најчешће оболевали од рака плућа,  дебелог црева и простате, док су жене најчешће оболевале од рака дојке, дебелог црева, плућа и грлића материце. Фактори ризика и одређени облици понашања, готово су доминантни разлог обољевања од неке малигне болести, а последица су лоших навика и нездравих стилова живота.

Примарна превенција код рака плућа јесте престанак пушења, код рака дојке важан је самопреглед и скрининг, док је код рака грлића материце, који је потпуно излечив уколико се открије на време, важно урадити ПАПА тест и редовно посећивати гинеколога минимум једном годишње.

Превенција и рано откривање малигних болести има огроман јавноздравствени потенцијал и представља најефикаснији приступ контроли малигних болести, што је уједно и циљ промотивних акција контролом фактора ризика.

Да би се добро осећали, стручњаци саветују да имате здраве стилове живота, водите рачуна о исхрани, физичкој активности и избегавате стрес колико је то могуће у данашње време. Осим тога, уколико сте пушач, да се одлучите за престанак пушења, јер уз мало напора и труда, промене су могуће.

Остале вести из ове категорије